GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Krležinih rukopisa u NSK u sklopu Festivala Miroslav Krleža

Izložba Krležinih rukopisa u NSK u sklopu Festivala Miroslav Krleža
RUKOPISI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 18:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Jednodnevna izložba pod nazivom "Iz autorova pera - rukopisna građa Miroslava Krleže" bit će postavljena u četvrtak, 2. srpnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu u sklopu Festivala Miroslav Krleža, najavili su iz NSK.

Tom će prigodom biti izloženi Krležini rukopisi i strojopisi te tiskana izdanja pojedinih autorovih djela iz Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, a na tematskom susretu uz izložbu sudjelovat će Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Goran Matović, Irena Galić Bešker i dramski umjetnici Ana Kvrgić, Anica Kovačević i Nikola Baće.

Publika će tako moći pogledati kraći rukopis autobiografske proze "Djetinjstvo u Agramu", pisan 1942. godine, romane "Povratak Filipa Latinovicza" (1932.) i "Na rubu pameti" (1938.) te strojopis s rukopisnim bilješkama "Izlet u Rusiju" – Krležine putopisne impresije objavljivane tijekom 1924., 1925. i 1926. u Hrvatu, Književnoj republici i Obzoru te objedinjeni u izdanju 1926. godine.

Kako se ističe u najavi, uz ostalo bit će izložena i jednočinka "Maskerata", prvi put objavljena 1913. godine u riječkim Književnim novostima, bezvremenske "Balade Petrice Kerempuha", zbirka kajkavskih pjesama prvi put objavljena u Ljubljani 1936. godine, skup rukopisa s bilješkama i razmišljanjima Bilješke Kraljevica-Duga Rijeka 1920-1921. te transkript intervjua Razgovor s Krležom koji je 25. svibnja 1980. s autorom vodio Predrag Matvejević.

Među izloženim djelima naći će se i prvo izdanje romana "Tri kavalira gospodjice Melanije" (1920. – 1922.), koji su o njegovoj 100. obljetnici, uz dopuštenje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ponovno otisnuli Teatar poezije, Jesenski i Turk i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u biblioteci Festivalski Krleža. U njoj su do sada objavljeni pretisci djela "Pan" (2017.), "Pjesme I.", "Pjesme II." i "Hrvatska rapsodija" (2018.), "Pjesme III.", Lirika i prvi broj časopisa Plamen (2019.).

U fokusu ovogodišnjeg Festivala Miroslav Krleža bit će Krležin stvarni i imaginarni Zagreb.

"Izmjestiti Krležu iz Zagreba nemoguće je kao što je nemoguće Pirandellu oduzeti Siciliju, Kafki Prag, Babelju Odesu, a Dostojevskom Petrograd. Ukusi se mijenjaju, idoli stare, mode su sve hirovitije, a ipak svi mi imamo svoju prijestolnicu bola. Naša je ranjeni Zagreb", stoji u uvodnom tekstu programske knjižice, koji potpisuje autor i ravnatelj Festivala Goran Matović.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pohranjena je rukopisna ostavština Miroslava Krleže, koju je, po isteku dvadesetogodišnjeg moratorija koji je zahtijevao sam Krleža, Knjižnici darovao njegov univerzalni nasljednik Krešimir Vranešić.

Rukopisi su otvoreni na 20. obljetnicu Krležine smrti, 29. prosinca 2001. godine, a njihov je sadržaj predstavljen u katalogu Rukopisna ostavština Miroslava Krleže, koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila 2003. godine.

Tagovi: Izložba Krležinih rukopisa, Festival Miroslav Krleža, Miroslav Krleža, Nacionalna i sveučilišna knjižnica
PROČITAJ I OVO
Djela kineskog Matissea postižu astronomske cijene
REKORDI
Djela kineskog Matissea postižu astronomske cijene
PEKING - Akt slikara Sanyua, prozvanog "kineski Matisse" prodan ovog tjedna na dražbi za više od 258 milijuna hongkonških dolara (33,3 milijuna američkih dolara) potvrdio je status toga umjetnika kao jednog od najtraženijih na azijskom tržištu umjetnina.
Hrvatski filmovi Mater i Dnevnik Diane Budisavljević na Taormina Film Festivalu
FESTIVALI
Hrvatski filmovi Mater i Dnevnik Diane Budisavljević na Taormina Film Festivalu
ZAGREB - Igrani film "Mater" Jure Pavlovića te igrano-dokumentarni "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević prikazuju se u natjecateljskim programima 66. sicilijanskog Taormina Film Festivala, koji se održava od 11. do 19. srpnja.
Nikola Tesla, čovjek ispred svog vremena
IZUMITELJ BUDUĆNOSTI
Nikola Tesla, čovjek ispred svog vremena
ZAGREB - Na današnji dan, 10. srpnja 1856. godine, u mjestu Smiljan kod Gospića, rođen je izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla.
MSU predstavlja prostorno zvučnu instalaciju Krešimira Rogine
INSTALACIJA
MSU predstavlja prostorno zvučnu instalaciju Krešimira Rogine
ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavlja u subotu, 11. srpnja, prostorno zvučnu instalaciju "Danas riječ govori više od tisuću slika" istaknutog arhitekta Krešimira Rogine.
Vječno putovanje Željka Malnara
SJEĆANJE
Vječno putovanje Željka Malnara
ZAGREB - Na današnji dan 2013. godine preminuo je Željko Malnar. Pustolov, putopisac, voditelj, kolumnist, autor dokumentarnih filmova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE