GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Harrija Larjosta u Splitu

Izložba Harrija Larjosta u Splitu
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Izložba finskog medijskog umjetnika Harrija Larjosta "Resilience" otvara se u četvrtak u Galeriji MKC Split.

Kako se navodi u galerijskoj knjižici, Larjosto se u svome radu bavi pitanjima i razmišljanjem o okolišu. Istovremeno je i poetičan i apsudan, crno-humorističan te nastoji prenijeti energiju sposobnosti i mogućnosti promjene, prilagodljivosti.

Druga važna tema njegova umjetničkog rada je odnos čovjeka i prirode, prirode u ljudskom životu i, čovjeka kao dijela prirode i tvorca ekoloških problema. Pritom kombinira tradicionalnu naraciju i ekperimentalne forme, iznenadne preokrete, a 2006. godine je dobio najveću državnu nagradu za umjetnost Finland Award.

Na ovoj se izložbi predstavlja radovima nastalim posljednjih godina, a najstariji od njih instalacija je Maskerada duhova iz 2013. godine.

Središnja tema i ove izložbe je prilagodljivost, fleksibilnost čovjeka, društva i prirode, a kako objašnjava sam umjetnik, "u prirodi je prilagodljivost nešto što se podrazumijeva, u ljudskom umu i njegovim postupcima baš i ne". Čovjek se, dodaje, "prilagođava, ali u svom odnosu prema prirodi nije fleksibilan, uništava svoj okoliš i planet".

Harri Larjosto rodio se 1952. godine u Turkui i živi u Vantaai, u Finskoj. Završio je studij Učiteljske nastave na Sveučilištu u Turku, a nakon deset godina rada kao učitelj, postao je samostalni umjetnik. Od 2002. do 2008. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju, a 1978. ima prvu samostalnu izložbu.

Rad mu se sastoji od fotografija, videa i kratkih filmova, instalacija, kolaža, slikarstva, konceptualne umjetnosti i performansa, te raznih umjetničkih aktivnosti vezanih uz sliku i testiranje granica umjetničkih disciplina. Autor je nekoliko foto knjiga, tekstova, aforizama i pjesama.

Video i filmski opus umjetnika dijelom će biti predstavljen u sklopu galerijskog postava, a dijelom na projekcijama 7. i 14. listopada u 20 sati u Beton kinu Doma mladih, u prisutnosti samoga umjetnika.

Tagovi: Harri Larjosto
PROČITAJ I OVO
Dva izvrsna albuma Vasil Hadžimanov Benda na svim streaming platformama
ALBUMI
Dva izvrsna albuma Vasil Hadžimanov Benda na svim streaming platformama
ZAGREB - Osim cjelokupne diskografije Vasil Hadžimanov Benda koju možete slušati na digitalnim platformama Croatia Recordsa, od sada su dostupna i još dva albuma pod nazivom "Vasil Hadžimanov & Dušan Jevtović - Duo" i "Vasil Hadžimanov Trio - Melody Rhymes".
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
DOGAĐAJI
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
ZAGREB - Od 7. do 10. prosinca održat će se "Krležini dani u Osijeku", po 32. put.
The Cure u jesen 2022. dolaze svirati u Hrvatsku
KONCERTI
The Cure u jesen 2022. dolaze svirati u Hrvatsku
ZAGREB - Divovi alternativne rock scene - The Cure - 27. listopada 2022. u Areni Zagreb održati će svoj prvi samostalni koncert u Hrvatskoj.
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
FILM
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
ZAGREB - Film "Otac" Srdana Golubovića, s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, krenuo je ovaj tjedan u distribuciju u više od 30 kina u Njemačkoj.
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
KNJIGE
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
ZAGREB - Nakladnik Fraktura objavljuje autobiografiju filmske i kazališne dive Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu", dovršene pred njenu preranu smrt u siječnju 2021., u kojoj čitatelja bez zadrške uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE