GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO

Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2021 / 20:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt otvorio je u srijedu, u organizaciji s Fondacijom Murtić izložbu grafika Ede Murtića, što je i završnica svečanog obilježavanja 100. obljetnice umjetnikova rođenja.

Izložba predstavlja limitiranu ediciju nove grafičke mape "Nove apstrakcije" nastale na temelju Murtićevih gvaševa, ali i dosadašnje djelatnosti Fondacije koja se brine o ostavštini jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

MUO uskoro u obnovu, Fondacija u zamahu

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt koji bi uskoro trebao krenuti u obnovu od posljedica potresa, rekao je kako je ta izložba posebna zato što je najvjerojatnije zadnja za sljedećih nekoliko godina u ovom prostoru, ali i zato što njome završava obilježavanje 100. obljetnice rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika uopće.

"Fondacija Murtić djeluje već niz godina i zaista je odradila fantastičan posao, a ova izložba se razlikuje od uobičajenih jer govori o načinu razmišljanja voditelja Fondacije, o tome kako njegovu umjetnost prilagoditi suvremenosti i dovesti ga do mlađih generacija", ustvrdio je.

Kustos izložbe Branko Franceschi istaknuo je kako Fondacija tom izložbom donosi kraj jednog projekta, ali ujedno znači i početak njezinog djelovanja, jer iako djeluje od 2008. pravno je utemeljena ove godine. "Svu tu fantastičnu dokumentaciju o svemu što je napravljeno nazvao sam predhistorijom Fondacije koja je nevjerojatno bogata. Ispunjen sam ponosom što sam bio dijelom svih tih projekata", rekao je.

Franceschi smatra kako je produkcijski segment djelovanja Fondacije fenomenološki najzanimljiviji. "Autor je svojim vehementnim radom ostavio stotine definiranih skica koje spremne za realizaciju u različitim medijima kao što su keramika, grafičke mape i veliki broj gvaševa iz perioda nove apstrakcije koji su bili povod izložbi", ustvrdio je.

Pohvalio je inovativnost u realizaciji planiranih projekata, odnosno vrhunsku upotrebu suvremene tehnologije u reproduciranju koja omogućuje reguliranje broja otisaka kako se ne bi ponavljali slučajevi kakvi su bili sa sitotiskom.

Grafička mapa izrađena je u najsuvremenijoj tehnici digigrafike, prema originalnim predlošcima Ede Murtića iz ciklusa Nova apstrakcija u ograničenoj nakladi od 60 primjeraka po motivu. Ukupno je riječ o 20 motiva u tri dimenzije, sa certifikatom koji garantira muzejsko arhivsku kvalitetu otiska te broj otisaka i certifikatom autentičnosti Fondacije Murtić.

Da sam ja....Murtić!

Ranko Murtić, direktor Fondacije Murtić, objasnio je kako je izložba tematski odvojena u dva prezentacijska dijela - jedan donosi prikaz djelatnosti Fondacije od 2008. godine, a u drugom je zbirka nove apstrakcije.

Zahvalio je Muzeju za umjetnost i obrt što rad njegova oca prati još od šezdesetih, izdvojivši i retrospektivu iz 1990. te keramike prije šest godina, do ove izložbe koja im, kaže, predstavlja veliku svečanost jer s jedne strane zatvara jedan ciklus, a s druge stavlja Fondaciju u novi život.

Naime, Murtić je davne 1963. u MUO-u predstavio svoje nove radove na emajlu, tehnici koja je omogućila da se očuvaju izuzetno jake, intenzivne boje karakteristične za njegov opus, a 1990. ondje je imao dotad najveću retrospektivnu izložbu jednom živućem umjetniku, s čak 636 radova na sve četiri etaže Muzeja.

Deset godina nakon što je umro, 2015., postavljena mu je izložba skica i radova izvedenih u keramici, otkrivši važan segment njegova djela koji do tada nije bio pokazan kao cjelina.

Fondacija Murtić brine o više tisuća slika, radova na papiru, grafičkih mapa i cjelina, keramike, emajla, skulptura, blokova skica, modela, fotografske, video, filmske i pisane dokumentacije i arhiva.

Dosad je organizirala niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, stručne skupove i konferencije, producirala niz kataloga i dokumentarnih filmova te koncipirala monografska izdanja.

Izložba će biti otvorena do 31. prosinca i dio je ovogodišnjeg programa Advent u Zagrebu, te realizirana uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

Počevši od 1. prosinca četvrtkom u 17 sati i subotom u 12 sati kreću vodstva Murtićevom izložbom za građanstvo.

Za 4. i 18. prosinca najavljene su kreativne radionice za sve uzraste "Da sam ja… Murtić!", na kojima će građani, inspirirani radovima Ede Murtića, imati priliku zajedno oslikati dio zida u atriju Muzeja pred njegovo potpuno zatvaranje radi obnove.

Tagovi: Edo Murtić, Ranko Murtić, Fondacija Murtić, Muzej za umjetnost i obrt
PROČITAJ I OVO
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
FILM
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
ZAGREB - Film "Otac" Srdana Golubovića, s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, krenuo je ovaj tjedan u distribuciju u više od 30 kina u Njemačkoj.
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
KNJIGE
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
ZAGREB - Nakladnik Fraktura objavljuje autobiografiju filmske i kazališne dive Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu", dovršene pred njenu preranu smrt u siječnju 2021., u kojoj čitatelja bez zadrške uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru.
Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač na kobnom snimanju filma
TVRDNJE
Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač na kobnom snimanju filma
LOS ANGELES - Slavni glumac Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač pištolja kojim je na snimanju filma "Rust" ubijena snimateljica, prema dijelovima intervjua koji će biti uskoro emitiran.
Iron Maiden 22. svibnja u zagrebačkoj Areni
KONCERTI
Iron Maiden 22. svibnja u zagrebačkoj Areni
ZAGREB - Britanski svjetski poznati "metalci" Iron Maiden u sklopu nastavka europskog dijela turneje "Legacy Of The Beast 2022", zasvirat će i u Zagrebu, u Areni 22. svibnja, a ulaznice će se moći kupiti od 6. prosinca u 10 sati, potvrdili su u srijedu organizatori turneje.
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
IZLOŽBE
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
ZAGREB - Izložba "Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se 9. prosinca i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, čime se zaokružuje višegodišnja suradnje i rada na tom velikom projektu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE