GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Fali zidara u vanjskim prostorima Studentskog centra

Izložba Fali zidara u vanjskim prostorima Studentskog centra
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 11:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "Fali zidara" Damiana Nenadića i Lore Tomaš koji reagiraju na grafite koji su se nakon potresa pojavili diljem Zagreba, otvara se u petak u vanjskim prostorima zagrebačkog Studentskoga centra.

Na dan otvorenja izložba se može pogledati od 18 do 21 sat uz obilazak s autorima, a do 12. lipnja od 10 do 20 sati, samostalno uz mapu s lokacijama koja vodi posjetitelje do deset fotografija izloženih u obliku plakata.

Kako se napominje u najavi, fotografije su postavljene izravno na oštećenja vanjskih zidova Studentskog centra ili uz njih, pritom ukazujući konkretno na potrebu za građevinskim radnicima te metaforički na praznine u poimanju identiteta migrantskih radnika.

Izložba je reakcija na natpise i grafite iz naslova koji su se nakon zagrebačkog potresa pojavili po lokacijama oko Trga bana Josipa Jelačića, a kasnije i diljem Zagreba. Njima je Goran Pavić ukazao na razorne posljedice potresa koji je pogodio grad, njegovu pretvorbu u golemo gradilište te masovno iseljavanje stanovništva među kojima su mnogi građevinski radnici.

Po riječima Sare Mikelić, autori preuzimaju natpis umjetnika kao naslov izložbe fotografija u čijem je fokusu dolazak tisuća građevinskih migrantskih radnika iz Južne Azije, recentnog odgovora na sve deficitarnije domaće građevinsko tržište.

Pritom nastoje prenijeti identitetsku fragmentiranost radnika migranata potaknutu odvajanjem od njihove izvorne društveno-kulturne okoline, iz koje neki privremeno migriraju, a neki se niti ne planiraju vratiti, ponekad i radi nametnutih društvenih uloga određenih represivnim kastinskim sustavom.

"Integracijom kratkih rečenica na fotografije, preuzetih iz dužih razgovora provedenih s radnicima, Tomaš i Nenadić nastoje pružiti uvid u njihove intimne unutarnje prostore, predstavljajući ih promatraču kao cjelovitog i kompleksnog pojedinca, s ciljem suzbijanja potencijalnih kulturoloških predrasuda", ustvrdila je Mikelić u predgovoru izložbe.

Izložba "Fotografija je bunt" u MM centru

Još jedna izložba fotografija otvara se u kompleksu Studentskog centra - u MM centru predstavlja se selektirana retrospektivna izložba "Fotografija je bunt" Mije Vesovića, uz razgovor s autorom i filmom iznenađenja. Program počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Umjetnički fotograf Mio Vesović (1953.) nakon studija filmskog snimanja na zagrebačkoj Akademiji kazališne, filmske umjetnosti i televizije, u klasi Nikole Tanhofera, posvećuje se novinskoj i magazinskoj fotografiji.

Radove objavljuje u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Quorumu, Svijetu, Globusu, a profilirao se kao reporter i pratitelj događaja i osoba sa zagrebačke umjetničke scene. Snimio je i poznati performans Tomislava Gotovca "Ležanje na asfaltu, ljubljene asfalta (Zagreb, volim te !)“. S Ivanom Posavcem osnovao je 1979. godine studio MO (meko okidanje), dizajner je niza omota vinila, primjerice Azre, "Filigranski pločnici“.

Njegova će izložba u MM centru biti otvorena do 31. svibnja.

Tagovi: Fali zidara, Damian Nenadić, Lora Tomaš, Studentski centar
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE