GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba dizajnera Mirka Ilića gostuje u Puli

Izložba dizajnera Mirka Ilića gostuje u Puli
DIZAJN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 14:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Putujuća izložba "Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta", prvi put predstavljena u HDD galeriji u rujnu, otvara se u četvrtak, 14. listopada u Galeriji HUiU Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli.

Kroz panoramski prikaz Ilićevog rada - od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, izložba donosi priču o posljednjih 120 godina ljudske povijesti, od početka 20. stoljeća do danas.

Kako je najavljeno iz Hrvatskog dizajnerskog društva, na izložbi će se moći kupiti i upravo objavljenu knjigu “Mirko Ilić: Dizajnerska povijest svijeta” koja prati samu izložbu te na 104 stranice teksta i reprodukcija u boji daje kompletan sadržaj izložbe u džepnoj formi

Izložba, kojoj je kustos Marko Golub, sada prvi put gostuje u drugom prostoru nakon zagrebačke premijere, a očekuje se njezino postavljanje i u nizu drugih gradova Hrvatske i regije.

Koncept izložbe i knjige oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena.

"Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas", podsjeća se u najavi izložbe.

Kako se dodaje, takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme.

Osim novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija izloženi radovi uključuju i niz plakata i stripova te su zapravo "remiks“ odabranih fragmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija.

"Na ovoj izložbi kronološki redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki izloženi vizual je mogući putokaz za nešto drugo", dodaje se.

Nije riječ o retrospektivi jer je izložba osmišljena za mali izložbeni prostor, već daje novi način sagledavanja autorovih starijih ostvarenja iz jugoslavenske faze do 1986. i onih nastalih u SAD- u do danas.

Iz HDD-a ističu kako postav izložbe tako konfrontira radove koji su "eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi."

Izložba u Puli ostaje otvorena do 3. studenog.

Tagovi: Mirko Ilić, Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Hrvatsko dizajnersko društvo
PROČITAJ I OVO
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
FESTIVALI
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
DUBROVNIK - Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je u srijedu da 73. izdanje festivala, koji će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavlja povratak na staro, prvi put nakon dvije pandemijske godine.
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
TEŠKE TEME
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
PULA - "Šesti autobus" naslov je filma redatelja Eduarda Galića kojim će se otvoriti službeni natjecateljski dio ovogodišnjeg, 69. po redu, Pulskog filmskog festivala.
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
ŠIRENJE
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
BRUXELLES - Najveći lanac privatnih muzeja u svijetu došao je korak bliže ostvarenju cilja postavljenog za 2026. godinu.
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
SRAMOTNO
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
MOSTAR - U sklopu uklanjanja ruševnih objekata u Mostaru je srušena kuća u kojoj je odrastao veliki književnik, humanista, borac za ljudska prava i slobodu riječi i misli Predrag Matvejević čije je djelo "Mediteranski brevijar" prevedeno na 23 svjetska jezika.
Zagreb i ustanove nastavit će podržavati InMusic festival
PODRŠKA
Zagreb i ustanove nastavit će podržavati InMusic festival
ZAGREB - Grad Zagreb i gradske ustanove podržavat će InMusic festival i u nadolazećim godinama, iznos ovogodišnje podrške je gotovo 2,4 milijuna kuna, a ako se tome pribroji potpora Hrvatske turističke zajednice iznos se penje na gotovo 3,3 milijuna kuna, priopćili su iz Grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE