GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Davora Vrankića The Straight Story 3. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Forum

Izložba Davora Vrankića The Straight Story 3. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Forum
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 12:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Samostalna izložba hrvatskog umjetnika Davora Vrankića pod nazivom The Straight Story bit će otvorena 3. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Forum.

Izložba će premijerno predstaviti pedeset tabli stripa realiziranih u Parizu između 1992. i 1994. godine, i dolazi nakon njegove dosada najveće samostalne izložbe u Hrvatskoj, održane u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Strip je, po riječima autora, nastao bez storyboarda, kao inicijacijsko putovanje u kojemu glavni lik simbolizira lutanje suvremenog čovjeka u svijetu koji se mijenja iz dana u dan.

Vrankić o procesu nastajanja tog rada ističe: "U trenutku kada sam radio strip nisam bio u stanju analitičkog razmišljanja, radilo se o improvizaciji koja se organski razvijala iz table u tablu. Utoliko mi je zanimljivo da se naslov izložbe The Straight Story spontano nametnuo dvadeset osam godina nakon što je strip nastao."

Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i voditelj Galerije Forum.

Koristeći isključivo olovku i papir, bez skica i modela, u svojim crtežima Vrankić kombinira vizualna iskustva tradicionalnih i suvremenih medija, od slikarstva do filma, fotografije i 3D kompjutorski generirane slike, te ih transformira u prizore svog osobnog realizma.

Vrankić, koji od 1991. godine živi i radi u Parizu, umjetničku je afirmaciju ponajprije stekao na međunarodnoj sceni. Njegovi radovi predstavljeni su na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Parizu, New Yorku, Bruxellesu, Amsterdamu, Los Angelesu, Londonu, Santa Feu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, a njegova se djela nalaze u zbirkama svjetskih muzeja, fondacijama, te značajnim privatnim zbirkama kao što su MoMA, New York, Museum Overholland, Amsterdam, Teaching Tang Museum, Saratoga Springs, New York, Museum of Art Ningbo, Kina, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, itd.

Tagovi: Davor Vrankić, The Straight Story, Galerija Forum
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE