GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Davora Vrankića The Straight Story 3. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Forum

Izložba Davora Vrankića The Straight Story 3. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Forum
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 12:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Samostalna izložba hrvatskog umjetnika Davora Vrankića pod nazivom The Straight Story bit će otvorena 3. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Forum.

Izložba će premijerno predstaviti pedeset tabli stripa realiziranih u Parizu između 1992. i 1994. godine, i dolazi nakon njegove dosada najveće samostalne izložbe u Hrvatskoj, održane u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Strip je, po riječima autora, nastao bez storyboarda, kao inicijacijsko putovanje u kojemu glavni lik simbolizira lutanje suvremenog čovjeka u svijetu koji se mijenja iz dana u dan.

Vrankić o procesu nastajanja tog rada ističe: "U trenutku kada sam radio strip nisam bio u stanju analitičkog razmišljanja, radilo se o improvizaciji koja se organski razvijala iz table u tablu. Utoliko mi je zanimljivo da se naslov izložbe The Straight Story spontano nametnuo dvadeset osam godina nakon što je strip nastao."

Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i voditelj Galerije Forum.

Koristeći isključivo olovku i papir, bez skica i modela, u svojim crtežima Vrankić kombinira vizualna iskustva tradicionalnih i suvremenih medija, od slikarstva do filma, fotografije i 3D kompjutorski generirane slike, te ih transformira u prizore svog osobnog realizma.

Vrankić, koji od 1991. godine živi i radi u Parizu, umjetničku je afirmaciju ponajprije stekao na međunarodnoj sceni. Njegovi radovi predstavljeni su na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Parizu, New Yorku, Bruxellesu, Amsterdamu, Los Angelesu, Londonu, Santa Feu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, a njegova se djela nalaze u zbirkama svjetskih muzeja, fondacijama, te značajnim privatnim zbirkama kao što su MoMA, New York, Museum Overholland, Amsterdam, Teaching Tang Museum, Saratoga Springs, New York, Museum of Art Ningbo, Kina, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, itd.

Tagovi: Davor Vrankić, The Straight Story, Galerija Forum
PROČITAJ I OVO
Nikola Tesla, čovjek ispred svog vremena
IZUMITELJ BUDUĆNOSTI
Nikola Tesla, čovjek ispred svog vremena
ZAGREB - Na današnji dan, 10. srpnja 1856. godine, u mjestu Smiljan kod Gospića, rođen je izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla.
MSU predstavlja prostorno zvučnu instalaciju Krešimira Rogine
INSTALACIJA
MSU predstavlja prostorno zvučnu instalaciju Krešimira Rogine
ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavlja u subotu, 11. srpnja, prostorno zvučnu instalaciju "Danas riječ govori više od tisuću slika" istaknutog arhitekta Krešimira Rogine.
Vječno putovanje Željka Malnara
SJEĆANJE
Vječno putovanje Željka Malnara
ZAGREB - Na današnji dan 2013. godine preminuo je Željko Malnar. Pustolov, putopisac, voditelj, kolumnist, autor dokumentarnih filmova.
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
NAGRADE
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
ZAGREB - Osim niza zapamćenih kazališnih predstava, najpoznatija glumačka zagrebačka milostiva za sobom je ostavila nekoliko desetina i danas jednako svježih filmskih i televizijskih uloga.
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
FESTIVALI
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
RIJEKA - Prvi riječki rock festival koji će se održati nakon mjera vezanih uz pandemiju je "Zvukom preko vode" 10. i 11. srpnja na prostoru uz nekadašnje skladište Exportdrva u središtu Rijeke, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE