GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Danijela Žeželja uz 40. obljetnicu Galerije Događanja

Izložba Danijela Žeželja uz 40. obljetnicu Galerije Događanja
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 15:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "Srce" istaknutog strip crtača, ilustratora i slikara Danijela Žeželja otvara se 15. listopada zagrebačkoj Galeriji Događanja, u okviru obilježavanja 40. obljetnice rada tog izložbenog prostora Centra KNAP.

Izložba "Srce" istaknutog strip crtača, ilustratora i slikara Danijela Žeželja otvara se 15. listopada zagrebačkoj Galeriji Događanja, u okviru obilježavanja 40. obljetnice rada tog izložbenog prostora Centra KNAP.

Umjetnik će na otvorenju izvesti performans "Live painting“ utemeljen na razmjeni energije glazbe i vizuala, a slikanje uživo pratit će glazbenici Alen Sinkauz i Neno Sinkauz te Marco Quarantotto na bubnjevima. Tijekom performansa nastaje nova sekvenca slika, koja također postaje dio izložbe u KNAP-u.

Izložba najavljuje i istoimenu grafičku novelu koja u jednoj knjizi okuplja tri priče, a uskoro izlazi iz tiska u izdanju umjetničke radionice Petikat. Riječ je o zbirci kratkih stripova na temu ljubavi, povezivanja i pripadanja, s pričama "El Sud", "Ljubav" i "Srce robota", smještene u različitim vremenskim razdobljima i na različitim lokacijama.

Kako se napominje u najavi, poveznica svih priča je traženje ljubavi i prijateljstva, potreba za fizičkom i emotivnom vezom kao potvrdom vlastitog postojanja i smisla, a u svijetu i okruženju koje je u pravilu labirint apsurda, ponekad smiješan, ponekad hladan i opasan, vjera u spajanje s “drugim” postaje afirmacija humanosti unatoč i usprkos okolnostima.

Stripovi su crtani ekspresivnim crno-bijelim stilom, s jakim kontrastima svjetla i tame. Estetika kontrasta dodatno naglašava atmosferu i svijet krajnosti i sukoba kroz koji se glavni likovi probijaju u svojim traženjima, dodaje se.

Izložba predstavlja oko 40 vizuala koji čine izbor iz stripa odnosno odabrane elemente nove grafičke novele koji će biti izloženi kao printevi u različitim formatima.

Danijel Žeželj autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator, koji je svoje radove objavljivao u Europi, Africi i Americi s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, The New York Times Book Review, The Harper’s Magazine, Grifo Edizioni, Hazard, Dargaud.

Potpisuje dvadeset i šest grafičkih novela i sedam animiranih filmova, a od 1997. u suradnji s kompozitorima, muzičarima i bendovima, te je realizirao niz multimedijalnih performasa koji objedinjuju slikanje uživo s glazbom uživo. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat.

Njegova zagrebačka izložba može se razgledati do 6. studenog.

Tagovi: Danijel Žeželj, Galerija Događanja, Centar KNAP
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE