GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ištvančićev film Pouke o čovječnosti na festivalu Beyond Borders (VIDEO)

Ištvančićev film Pouke o čovječnosti na festivalu Beyond Borders (VIDEO)
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 09:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dokumentarni film „Pouke o čovječnosti“ redatelja Branka Ištvančića, o herojstvu hrvatskih branitelja i spašavanju bolesnika iz bolnice u Pakracu 1991., sudjelovat će u natjecateljskom programu Festivala „Beyond Borders“ u Grčkoj od 23. do 30. kolovoza.

Nakon dodijeljene nagrade u Parizu Ištvančićev dokumentarac „Pouke o čovječnosti“, odabran je za sudjelovanje u natjecateljskom programu 5. festivala „Beyond Borders“ koji će se održati na grčkom otoku Castellorizo od 23. do 30. kolovoza ove godine, izvijestila je u petak Artizana, udruga za audiovizualno stvaralaštvo.

Na svečanosti zatvaranja festivala 30. kolovoza bit će dodijeljene nagrade najboljima u međunarodnoj kategoriji za najbolji povijesni dokumentarni film, najbolji društveno-politički film, najbolji kratki dokumentarni film, a sve uz potporu grčkog parlamenta.

Bit će dodijeljena i nagrada za najbolji grčki dokumentarac, sponzorirano od strane Aristotelova sveučilišta u Solunu i posebna nagrada mediteranskog prijateljstva EKOME Media.

Film „Pouke o čovječnosti“ nastao je prema istoimenoj knjizi autora prof. dr. Veljka Đorđevića.

Ovaj dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji udruge Artizana 2019. uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Pokretači projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

To je priča o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti. U Pakracu danima nije bilo elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane ostalo je više od 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje. Velikosrpski agresori konstantno su napadali Pakračku bolnicu, a posljednji Odjel koji je ostao u ratnom okruženju bio je psihijatrijski.

"Kada je koncem rujna 1991. Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu. Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje 29. rujna 1991., to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike", navode iz producentske udruge Artizana.

Podsjećaju da je na Festivalu „Beyond Borders“ prije četiri godine nagradu za najbolji dokumentarac u međunarodnoj kategoriji dobio također Ištvančićev dokumentarni film „Sve je bio dobar san“ koji proučava događaje iz vremena početka Domovinskog rata u Hrvatskoj i velikosrpske agresije, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michel Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i Jean-Michelovu mučeničku smrt na Ovčari.

Tagovi: Branko Ištvančić, Veljko Đorđević, Pouke o čovječnosti, Beyond Borders, Pakrac, Hrvatska vojska, Antun Ivanković
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE