GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Interface Video Art Festival 2020: novi festival inovativnih filmskih formi

Interface Video Art Festival 2020: novi festival inovativnih filmskih formi
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 20:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prvo izdanje Interface Video Art Festivala, međunarodnog festivala koji okuplja umjetnike posvećene eksperimentiranju u području videoumjetnosti i stvaranju novih inovativnih filmskih formi, održat će se online od 14. do 18. prosinca 2020. godine, a predstavit će 45 odabranih kratkometražnih filmova koji će se besplatno moći pogledati na web platformi www.interface-festival.com.

Interface je usmjeren na različitost u pristupu kreiranju kratkih audiovizualnih djela te predstavlja radove koji pomiču granice uobičajenog filmskog izražavanja. Program je temeljen na istraživanju novih medija s fokusom na videoumjetnost i eksperimentalni film te nudi uvid u stvaralaštvo šireg kruga umjetnika bez unaprijed determiniranih kustoskih okvira, s fokusom na mlade autore, a uključuje i predavanja koja tematiziraju nove forme suvremenih umjetnosti.

Od ukupno prijavljenih 2500 radova selekcija festivala uključuje 45 videoradova iz 22 zemlje. Među umjetnicima sa svih kontinenata, pet je domaćih autora: Andrea Resner, Dalija Dozet, Lucija Polonijo, Dina Karadžić i Vladislav Knežević, koji će u sklopu programa prikazati svoj nagrađivani film Colonello Futurista, fantastičnu priču zrakoplovnog časnika Giuseppea Rosignolia koju konstruira upotrebom različitih filmskih, narativnih i animacijskih stilova.

Uz autore koji se prvi puta predstavljaju našoj javnosti, s radovima već predstavljenima na značajnijim manifestacijama na festivalu sudjeluju i afirmirani umjetnici. Među njima su Max Hattler s eksperimentalnom animacijom Serial Parallels kojom segmentira vertikalne vizure Hong Konga i pretvara ih u konceptualne paralelne perspektive, Philippos Kappa koji svojim kratkim radom C-19 u slow motionu istražuje trenutak socijalne tjeskobe te Jeroen Van der Stock i njegov potresni videorad The Execution u kojem postepenom grafičkom deformacijom portretne fotografije uz autentični zvučni zapis manifestira intimu trenutka pojedinca koji čeka pogubljenje.

Festivalski program uključuje i online predavanje Slika, mozak i kaos našeg istaknutog filozofa i teoretičara medija Žarka Paića koji propituje teme od „digitalnoga privida“ do „moći tehnosfere“ i postavlja nove teze u domeni suvremene umjetnosti i kulture te utjecaja tehnologije na svijest pojedinca.

Interface je nastavak programa novih medija koji se, u organizaciji Galerije Greta i Stvaralačke mreže Zebra, razvijao deset godina u kontinuitetu. Program je prvotno osmišljen kao dio Hartera Music Festivala, s ciljem da mladim autorima pruži priliku za predstavljanje njihovih radova, a 2014. godine postaje samostalna manifestacija posvećena novim medijima i videoumjetnosti. Ove godine pomiče granice dosadašnjeg djelovanja i prerasta u online festival, ujedno tako odgovarajući i na izazove novonastale situacije uzrokovane pandemijom Covid – 19.

U selekciji i organizaciji programa, uz uži tim koji čine David Lušičić, Mihael Giba i Hana Agić, sudjelovali su umjetnici i kustosi koji su u sklopu ovog programa već ostvarili neke od svojih prvih javnih prezentacija: Tin Dožić, Nina Kamenjarin, Toni Mijač, Maja Pavlinić i Maja Flajsig, uz asistenciju profesora Vlade Zrnića s Umjetničke akademije u Splitu. O nagradama će odlučivati žiri koji čine Marko Tadić, Ana Hušman i Dalibor Barić.

Tagovi: Interface Video Art Festival, Žarko Paić, Andrea Resner, Dalija Dozet, Lucija Polonijo, Dina Karadžić, Vladislav Knežević
PROČITAJ I OVO
Preminuo crtač stripova Julio Radilović
IN MEMORIAM
Preminuo crtač stripova Julio Radilović
ZAGREB - Hrvatski crtač stripova Julio Radilović Jules preminuo je u srijedu, 26. siječnja u 94. godini, objavila je udruga Stripforum.
Tvornice radnicima najbolji dokumentarac Filmskog festivala u Trstu
USPJESI
Tvornice radnicima najbolji dokumentarac Filmskog festivala u Trstu
ZAGREB – Tvornice radnicima autora Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja.
Neil Young povlači glazbu sa Spotifyja zbog dezinformacija o koroni
NEZADOVOLJSTVO
Neil Young povlači glazbu sa Spotifyja zbog dezinformacija o koroni
ZAGREB - Kantautor Neil Young povlači svoju glazbu sa Spotifyjeve streaming usluge jer ne želi da se emitira na platformi na kojoj podcast Joea Rogana,"širi dezinformacije o cjepivima protiv COVID-19", priopćili su tvrtka i glazbenik.
Hrvatski filmovi na 51. filmskom festivalu u Rotterdamu
FESTIVALI
Hrvatski filmovi na 51. filmskom festivalu u Rotterdamu
ZAGREB - U industrijskom dijelu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, koji se održava online od 26. siječnja do 6. veljače, predstavit će se niz hrvatskih filmova, projekata i filmaša.
Elton John pozitivan na covid, otkazao koncerte
KORONAVIRUS
Elton John pozitivan na covid, otkazao koncerte
LONDON - Britanski glazbenik Elton John pozitivan je na covid- 19, zbog čega je bio prisiljen otkazati dva koncerta u Dallasu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE