GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Igor Mandić: Predvidio sam fašizam, a ismijavali su me (VIDEO)

Igor Mandić: Predvidio sam fašizam, a ismijavali su me (VIDEO)
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 10:56
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Međunarodni Zagreb Book Festival u svome šestom izdanju i na temu 'Tijelo' trebao se održati u svibnju, ali je koronavirus to onemogućio. Umjesto uobičajenog formata, organizatori od 7. do 11. lipnja nude seriju intervjua s nekoliko autora koji progovaraju o aktualnoj situaciji, samoizolaciji i posljednicama krize. Prvi razgovor bio je s Igorom Mandićem.

Pisac, književni kritičar, esejist, kolumnist, polemičar Igor Mandić, koji se, kako je rekao, u doba korone u svome stanu zatočen 'kao prstac u kamenu', vjeruje da bitka s virusom još dugo neće biti gotova.

- Nisam ni fatalist ni znanstvenik, nisam struka. Ali onako laički, prateći sve te moguće zloguke proroke, čini mi se da se još dugo nećemo otarasiti, dok se sve pučanstvo totalno ne procijepi. Ali globalno, ne samo naše', smatra.

Period samoizolacije prebrodio je, govori, bez problema.

- Nisam dosad bio podložan zarazi COVID-19. Ja sam negativac od rođenja, pa sam negativac i sada. Nisam pozitivan i prema tome, ja sam se mogao slobodno kretati vani, čista obraza i čistih ruku. Ali ipak sam poslušao osnovna pravila. Uglavnom, ostao sam u svom starom, uobičajenom načinu života. Kao što me i vidite ovdje, kao puž u nekoj kućici, u jednoj maloj sobici, najmanjoj sobici u našem stanu. Evo imam pogled na cijeli grad do katedrale. Ali ja često ne konzumiram taj pogled, svejedno mi je, naučio sam se, rekao je.

Od virusa, tvrdi, ne strahuje jer se 'ne može strahovati od nevidljivog'.

- Cijeli svijet boji se Boga i Duha Svetoga, ali ja se ne bojim jer ih ne vidim i ne znam ih. COVID isto tako ne poznajem, kao ni Boga ni Duha Svetoga, prema tome, nemam se što bojati. I ta briga za stare je za mene morbidna i stupidna. Otkad je to nekoga briga za starce? Starci su za otpad, za smeće, za rezalište, za grobište. Došlo je tako doba da se ide put groba. Hoćeš ovako ili onako. Ili će me srušiti neki biciklist ili će mi pasti cigla s krova ili će se neki virusić zalijepiti uz mene, kaže Mandić koji za sebe kaže da je ikonoklast i divergent.

- Nisam deterdžent, nego divergent. Onaj koji divergira, koji između svega prođe, ali svojom vlastitom glavom. Ja sam sam svoja stranka i sam svoja generacija, navodi dodajući kako mu nije smetalo biti napadan i kritiziran.

- Zato što sam provocirao. Ali što je najgore, provocirao sam istine. Recimo, moje predviđanje i konstatiranje pojave fašizma u Hrvatskoj. Kad sam to napisao, još 2001., treće do trinaeste, rugali su mi se, napadali me. Ma nema fašizma u Hrvatskoj, Igore, ajde se bre liječi. A kad tamo, ispalo je da sam bio potpuno u pravu kad sam predvidio i sam konstatirao po nekim svojim ticalima da je ono što se događa u politici u Hrvatskoj dobrim dijelom začinjeno nostalgijom za Endehazijom. Napisao sam to dakako bojeći se što će biti, ali naučio sam od jednog velikog pisca – kada napišeš rečenicu koje te strah, nemoj odustati, nego je baš napiši jer to znači da si u pravu', kaže Igor Mandić u razgovoru koji se može pogledati na YouTubeu Zagreb Book Festivala.

Razgovori, koje vodi Morana Kasapović, nastavljaju se večeras, kad se u 20 sati na Trećem programu HRT-a može pogledati intervju s Anicom Tomić, nakon čega slijede oni s Helenom Puljiz, Tanjom Jurin i Robertom Torreom, najavljuju iz ZBF-a.


Tagovi: Igor Mandić, koronavirus u Hrvatskoj, fašizam, fašizam u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE