GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Igor Balent: Preporuka zadovoljnog klijenta najbolja je reklama

Igor Balent: Preporuka zadovoljnog klijenta najbolja je reklama
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 08:01
Autor: Krešimir Butković
INTERVJU - U vrijeme kad se zatvaraju tvornice, a uspješno radi tek Tvornica koja proizvodi koncerte, u vremenu kad je virus cajke pokosio rokersku scenu te ju desetkovao i marginalizirao sa svjetala pozornice, jedan žestoki roker odlučio se pokrenuti Balent Art Factory, tvornicu koja ne proizvodi stakleničke plinove već sreću.

Riječ je o žestokom rokeru, bubnjaru Dik OBraza, Igoru Balentu – Iggyu. Njegov patent sreće bazira se na kreativnosti, ali i odlučnosti da se ovaj svijet učini ljepšim, maštovitijim, posebniji. Glavna sirovina je stiropor, proizvod je vaša želja.

SEEbiz: U vrijeme kad država siše realni sektor Vi ste se odlučili na pokretanje ''tvornice''. Otkud volja, snaga, odlučnost da se oduprete zovu Irske i pokrenete posao?

Balent: Volja, snaga i odlučnost definitivno dolaze iz punk/rock temperamenta i potrebe za neovisnošću i slobodom koja mi je bitna da bih funkcionirao. Od nečega treba preživjeti, pa se tako pomalo i samo nametnulo da svoj talent i strast iskoristim i pretvorim u posao. Svi koji pokreću ili su pokrenuli svoj posao znaju da se on živi 24 sata na dan te koliko truda i energije se u njega ulaže. Mogla je biti i Irska, i tko zna, možda bi bilo bolje, isplativije i lakše s obzirom na birokraciju, ali uporan sam i tvrdoglav pa se uspijevam snalaziti i ovdje.

SEEbiz: Pojasnimo malo čitateljima o čemu je riječ. Sirovina je isključivo stiropor ili…? Za Vas nema neiskorištenog materijala? Kako nabavljate potrepštine? Što izrađujete u svojoj tvornici?

Balent: Za skulpture i scenografiju baza je stiropor, obrađen zaštitnim materijalima da bi proizvodi bili trajniji i otporniji, te na kraju oslikan i ukrašen. Svi moji proizvodi izrađuju se ručno i prilagođavaju uvjetima prostora te vremenskim prilikama ukoliko se radi o proizvodu za eksterijer, a sve u dogovoru s klijentom. Zahtjevi su raznoliki te ponekad iziskuju i kreativna rješenja u samoj izradi ili čak montaži, a budući da se cijeli proces odvija u mojim rukama, uvijek imam predodžbu kako tome doskočiti. S obzirom da sam u dugogodišnjem radu surađivao s klijentima iz različitih djelatnosti, iz moje tvornice su do sada izašli isto tako raznoliki radovi kao što su na primjer umjetne drvene grede, dekorativna stabla, dvometarski orašari i sobovi ili pak uskrsna jaja i rođendanske torte, likovi iz crtića, kazališne maske i scenografije ili pak dječji stol za kinetički pijesak i šarene dekoracije za dječje igraonice. Uređuje li klijent ugostiteljski objekt, salon ili prodajni prostor, dječju sobu ili dnevni boravak ili možda treba originalni i maštoviti poklon, tu sam da zajedno osmislimo i realiziramo zamisli i želje.

Osim stiropora koristim i druge materijale, kao što su drvo i metal. U pripremi je serija unikatnih metalnih stolnih lampi, a izrađujem i sofe za relaksaciju (i još ponešto) posebnog dizajna. Glava radi sto na sat i nikada se ne zna što je sljedeće.

SEEbiz: Samobor je stoljećima poznat kao poduzetnički gradić. Kao Samoborac, vjerojatno, ste imali mnoge ideje za posao. Otkud ovaj talent i razmišljate li o širenju ponude s obzirom da Vaš proizvod nema ograničenja, ograničenje je tek nemaštovitost?

Balent: Rođen sam u Zagrebu, dvadeset godina živim u Samoboru, pa se može reći da sam i Samoborac. Zaljubljenik sam u likovnu umjetnost i glazbu koje me motiviraju i pokreću, a idejama je nebo granica. Što se provedbe u djelo tiče, ponekad ide iz prve, a ponekad je to sistemom pokušaja i promašaja, jer svaki je posao jedinstven, ali na kraju je uvijek proizvod s kojim sam prvenstveno ja zadovoljan, a tako i klijent.

SEEbiz: U naručene kreacije ulaže se puno novca, boja, ali i vremena. Je li sve to isplativo, i primate li narudžbe i izvana, regije, EU?

Balent: Ponekad je izrada zahtjevna, a materijal jeftiniji i obrnuto, ovisno o projektu. U finalu je najbitnije da su svi zadovoljni, i ja i naručitelj, a onda isplativost nije upitna. Za sada sam u regiji, a nadam se da će me upoznati i Europa, pa i svijet...

SEEbiz: Kako dolazite do klijenata? Kako Vas mogu naći? Postoji li neka online mogućnost prodaje, narudžbe?

Balent: Iskustvo mi je pokazalo da je preporuka zadovoljnog klijenta najbolja reklama te tako najčešće i dolazi do suradnje. Naravno, društvene mreže su također jako oruđe, pogotovo jer nisu više alat kojim se koriste samo mlađe generacije, tako da Balent Art Factory ima Facebook i Instagram stranice na kojima potencijalni zainteresirani kupci mogu nesmetano pregledavati radove, a zatim i naručiti. Radovi od stiropora uglavnom se i izrađuju po narudžbi i prilagođavaju samom prostoru i željama naručitelja. Što se tiče sofa, presvučene su visokokvalitetnom eko kožom, a u ponudi su različite boje i teksture. Najbitnije mi je da je klijent zadovoljan naručenim proizvodom, pa je dobra komunikacija izuzetno bitna u cijelom tom procesu.

SEEbiz: Moramo se dotaknuti i Dik Obraza. Što se dogodilo rocku, Vašem bendu? Prije tri godine dogodila se i tragedija, od teške bolesti preminuo je Tomica Otmačić – Sting. Koliko su svi ti teški trenuci utjecali na daljnji glazbeni rad?

Balent: Glazba i rock su konstanta, ja to živim, ne ide bez toga, pa tako i dalje aktivno sviram u nekoliko bandova. Dik O'braz je prestao s radom. Nažalost, preminuo je veliki prijatelj i gitarista Sting, a bez njega to nije to. Što se rock 'n' rolla danas tiče, to je tema o kojoj bi se moglo puno razgovarati i razglabati. Nisam niti sam u potpunosti definirao kako i zašto, ali mi se čini da je rock 'n' roll u zadnje vrijeme kastriran i onda je pogotovo šteta kada sa scene nestane jedan takav band kakav je bio Dik Obraz.

SEEbiz: Ljubitelj ste i adrenalina. Bajker ste? Često plovite kroz bespuća. Djeluje li to na inspiraciju, na nove elemente kojima možete oplemeniti interijere i eksterijere?

Balent: Motor i otvorena cesta jako gode onom mojem temperamentu koji sam spomenuo, a vjerojatno se, u brzini, osim mušica zabije i koja dobra ideja za projekt. Šalim se, ali sigurno se akumuliram dobrim vibracijama tokom vožnje, pa je neizbježno da izbiju negdje u kreativnom procesu. Na motoru ste uglavnom sami sa svojim mislima što sigurno pomaže u kristaliziranju ideja bez da vas itko ometa u tome.

SEEbiz: Osim što radite savršene replike po narudžbi Vi i dizajnirate. Jeste li, ili razmišljate li o prezentaciji ili sudjelovanju na nekim dizajnerskim sajmovima, počevši od Hrvatske pa nadalje? Možda i da se povežete s nekim dizajnerskim studijima koji trebaju svoje prototipove za prezentaciju na tržištu? Mogućnosti je puno, zar ne?

Balent: Definitivno su sajmovi i slična događanja odlična za promociju i stvaranje novih kontakata s kolegama i klijentima i izlagao sam nekoliko puta svoje radove, ali isto tako iziskuju i puno angažmana i novaca. Svakako je u planu okupiti tim kreativaca u Balent Art Factory, a samim time će biti više vremena i za takvu vrstu prezentacije. Suradnje su uvijek dobrodošle, jer vas, između ostalog, često natjeraju da razmišljate izvan okvira i vidite neka rješenja i mogućnosti na drugi način. Posebno bih napomenuo suradnju s dizajnerom Goranom Gračaninom koji je i moj, mogu slobodno reći, mentor, jer je prvi koji je vjerovao u mene i prepoznao moj talent te me gurnuo u cijelu priču prije desetak godina. Nažalost, ne mogu svi reći da rade posao koji vole, i iako često bude i teško, drago mi je što sam ja jedan od tih sretnika.










Tagovi: Igor Balent, Balent Art Factory, Tomica Otmačić – Sting
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE