GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZJZ: Na koncertima se preporučuje razmak od 1,5 metra

HZJZ: Na koncertima se preporučuje razmak od 1,5 metra
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2020 / 10:00
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke o održavanju profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija u kojima se preporučuje razmak među posjetiteljima od 1,5 metra, sjedeća mjesta i evidencija svih prisutnih.

Iz HZJZ-a su istaknuli da na okupljanjima, uz ostalo, ne može sudjelovati osoba koja ima ukućana koji je u samoizolaciji i koja je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati.

Preporučuje se, ako postoji mogućnosti, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom, a moguće je jedino u zatvorenim prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati propisana fizička udaljenost prilikom ulaska, izlaska te kretanja i boravka u prostoru.

"Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između sudionika (posjetitelja, izvođača i osoblja) od 1,5 metra. Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporuča se razmak od četiri metra između posjetitelja i izvođača na sceni", stoji u preporukama.

Također, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima preporuča se omogućiti isključivo sjedeća mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta
međusobno udaljena najmanje 1,5 metar te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U slučaju potrebe za stojećim mjestima preporuča se postavljanje najviše 100 stojećih stolova koji trebaju biti numerirani.

Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen, napomenuli su.

U zatvorenom prostoru 500 posjetitelja, na otvorenom 1000

Iz HZJZ-a su istaknuli da je 500 najveći dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenim prostorima, a 1000 na otvorenim prostorima.

"U slučaju potrebe za organizacijom okupljanja s većim brojem posjetitelja, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite.

Sva događanja kao i maksimalni broj sudionika podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja", stoji u preoporukama.

Organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja sukladno Uputama i preporukama za okupljanja, podsjetili su.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije osoblja, izvođača i posjetitelja svih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija putem internetske rezervacije i prodaje ulaznica radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podatci posjetitelja: ime, prezime i broj telefona. Evidenciju je nužno čuvati 14 dana, stoji u preporukama.

Internetska prodaja ulaznica

Preporučuje se omogućavanje i poticanje internetske prodaje ulaznica s kojima će posjetitelji direktno ulaziti u prostor. U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posjetitelja te osiguravanje beskontaktnog plaćanja.

Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu te razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metra kod ulaska, kretanja i izlaska. Prilikom interakcije s posjetiteljima osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta i redovito dezinficirati ruke.

Često dodirivane površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno. Pri planiranju rasporeda, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak posjetitelja, te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora, stoji, uz ostalo, u preporukama.

HZJZ je podsjetio na dezinfekciju ruku, korištenje maski za lice, osim izvođača u trenutku izvedbe, te mjerenje temperature osoblja i izvođača što se preporučuje i svim posjetiteljima te da otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

Tagovi: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, virus SARS-CoV-2, koncerti
PROČITAJ I OVO
Umrla ikona francuske šansone Juliette Gréco
IN MEMORIAM
Umrla ikona francuske šansone Juliette Gréco
PARIZ - Ikona francuske šansone Juliette Gréco, prijateljica pjesnika i glazbenika koja je bila utjelovljenje duha umjetničke četvrti Pariza Saint-Germain-des-Prés, umrla je u srijedu u dobi od 93 godine.
Rowan Atkinson mogao bi glumiti Hitlera u kultnoj seriji
ULOGE
Rowan Atkinson mogao bi glumiti Hitlera u kultnoj seriji
LONDON - Čuveni engleski glumac Rowan Atkinson, globalno proslavljen po liku Mr. Beana, mogao bi glumiti Adolfa Hitlera, i to u kultnoj britanskoj televizijskoj seriji Peaky Blinders.
I hrvatski glazbenici odsad na TikToku
LICENCIRANJE
I hrvatski glazbenici odsad na TikToku

ZAGREB - Što to znači za autore i nositelje prava? Svaki put kada se u TikTok videima koristi neko djelo članova Hrvatskog društva skladatelja, ZAMP će te podatke obraditi i autorima isplatiti njihove honorare temeljem dostavljenih izvještaja platforme

Vijeće Europe preporučilo Sloveniji da prizna hrvatski kao manjinski jezik
JEZIK
Vijeće Europe preporučilo Sloveniji da prizna hrvatski kao manjinski jezik
LJUBLJANA - Vijeće Europe ponovno je preporučilo Sloveniji da prizna hrvatski kao tradicionalni manjinski jezik, priopćeno je u srijedu iz te institucije.
Kako je izgledalo kupanje u Dubrovniku prije Drugog svjetskog rata?
IZLOŽBE
Kako je izgledalo kupanje u Dubrovniku prije Drugog svjetskog rata?
DUBROVNIK - Izložba Državnog arhiva u Dubrovniku "Kupanje i kupališta u Dubrovniku do početka II. svjetskog rata" otvorena je u utorak navečer u atriju dubrovačke palače Sponza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE