GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski redatelj Goran Dević u žiriju Sarajevo Film Festivala

Hrvatski redatelj Goran Dević u žiriju Sarajevo Film Festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 22:27
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Istaknuti hrvatski redatelj Goran Dević sudjelovat će u radu žirija Natjecateljskog programa u kategoriji dokumentarnog filma ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza na festivalskim lokacijama i online.

Uz Devića u međunarodnom žiriju su još producentica Lejla Dedić te savjetnik i kritičar za dokumentarne filmove Tue Steen Müller.

Lejla Dedić diplomirala je 1997. na Sveučilištu South Bank u Londonu na temu "Mediji i društvo", nakon čega je obavljala različite poslove u medijskom sektoru. Nakon angažmana u BBC World Service Trust/Media Action, 2011. godine, po otvaranju Al Jazeere Balkans počinje raditi u Programskom odjelu te regionalne televizijske kuće.

Za Al Jazeeru Balkans do sada je otkupila više od 300 filmskih naslova i na desetine serijala, koproducirala preko 20 filmova, od kojih je većina nagrađivana na regionalnim i europskim festivalima.

Sudjelovala je na 50-ak renomiranih filmskih festivala kao članica žirija, panelistica i producent. Selektorica je na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), a posljednje dvije i na Rab Film Festivalu (RAFF).

Goran Dević je 2008. diplomirao filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao asistent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma.

Filmovi su mu nagrađivani u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Leipzigu, Motovunu i Zagrebu, na nekoliko je festivala već imao i retrospektive.

Prvi dugometražni film koji je režirao (dijeleći režiju i pisanje scenarija sa Zvonimirom Jurićem) 2009. je psihološka ratna drama "Crnci“ koja je naišla na odobravanje kritike.

Tue Steen Müller je više od 20 godina radio s kratkim i dokumentarnim filmovima u Danskom filmskom odboru, suosnivač Balticum Film i TV Festivala, Filmkontakt Nord, Documentary of the EU i EDN (Europska dokumentarna mreža).

Bio je čest član žirija na europskim festivalima kratkog i dokumentarnog filma, a u više od 30 zemalja je držao obuke i seminare na temu dokumentarnog filma. Dobitnik je niza nagrada, među kojima i ona na 15. ZagrebDox festivalu.

Pisao je za novine i časopise, predavao na nizu radionica, a piše i dalje na temu dokumentarnih filmova na www.filmkommentaren.dk.

Ovogodišnji dobitnici festivalskih nagrada će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji 20. kolovoza u Narodnom pozorištu, najavljeno je s Festivala.

Tagovi: Goran Dević, Sarajevo Film Festival, Zvonimir Jurić, Rab Film Festival, Lejla Dedić, Tue Steen Müller.
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE