GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski put ka sreći najbolja predstava 45. Dana satire Fadila Hadžića

Hrvatski put ka sreći najbolja predstava 45. Dana satire Fadila Hadžića
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2021 / 22:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najboljom predstavom 45. Dana satire Fadila Hadžića proglašena je u subotu u Satiričkom kazalištu Kerempuh predstava toga kazališta "Hrvatski put ka sreći", za koju je redatelj Bobo Jelčić dobio i nagradu za najbolju režiju a Nikša Butijer nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu.

Ovogodišnji Dani satire predstavili su u Kerempuhu od 4. lipnja ukupno 14 predstava u utrci za festivalske nagrade, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. Međunarodni festival satiričnih i komediografskih ostvarenja svake godine u Zagreb dovodi predstave iz Hrvatske i regije, a ove godine, uz zagrebačka, na pozornici teatra u Prolazu Fadila Hadžića nastupila su i kazališta iz Splita i Rijeke, te Beograda, Ljubljane, Banje Luke i Mostara.

Glavnu nagradu, Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, prosudbeno povjerenstvo koje su činili glumica Ivana Krizmanić, dramaturg Matko Botić i kazališna kritičarka Bojana Radović, dodijelilo je autorskom projektu Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći" Satiričkog kazališta Kerempuh.

Kako je istaknuto u obrazloženju pročitanom na dodjeli, riječ je o zavodljivom scenskom djelu koje svojim izričajem odskače u osvajanju novih diskurzivnih prostora.

Dojmljiv redateljski postupak kojim, po mišljenju ocjenjivačkog suda, pokazuje da dubinski shvaća komparativne prednosti kazališne umjetnosti, Jelčiću je donio nagradu za najbolju režiju, a predstava je odnijela i nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu Nikši Butijeru koji na sceni ilustrira "enciklopedijski unos sporedne uloge", lišen svih glumačkih sredstava osim očiju, koje "uplašene, izbezumljene, stalno žive, na oprezu, sudjeluju u radnji samostalno, kao precizna sinegdoha glumačkog umijeća".

Najbolju glavnu mušku ulogu ostvario je Matija Šakoronja, time što je "umjesto da oponaša, komentira ili parodira", ulogom Dudeka u predstavi "Gruntovčani" (Boris Svrtan i Rajko Minković, Satiričko kazalište Kerempuh) "stvorio potpuno novo, svježe dramsko lice jednog od najpoznatijih televizijskih likova u nacionalnoj povijesti".

Nagrada za najbolju žensku ulogu 45. Dana satire pripala je Doris Šarić Kukuljica koja u ulozi Elze u predstavi Ivora Martinića "Dobro je dok umiremo po redu" (Aleksandar Švabić, Zagrebačko kazalište mladih) "virtuozno na scenu donosi ženu s druge strane živčanog sloma, sjenčajući vlastiti lik filigranskom preciznošću".

Martiniću je predstava donijela Nagradu Fadil Hadžić za najbolji tekst u kojemu "piščeva dramska logika, s brbljavim, površinskim tekstom i snažnim, potmulim kontekstom, uzrokuje tektonske poremećaje obiteljskih odnosa gotovo glembajevskih dimenzija".

Nagrada Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila otišla je u ruke Ozrena Grabarića, koji je ulogom Giacinta Mazzatelle u predstavi Slobodana Obradovića "Ružni, prljavi, zli" (Lenka Udovički, Beogradsko dramsko pozorište) najbolje "opipao bilo publike i izazvao koktel emocija".

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena je Janji Majzelj za sjajnu glumački kreaciju pomaknutog svijeta Daniila Harmsa u predstavi "Umjetnost je ormar" (Ivan Peternelj, Slovensko mladinsko gledalište i Društvo za umetnost Avgus iz Ljubljane).

Bernard Tomić dobio je Nagradu Sabrija Biser mladoj glumici /glumcu do 28 godina, jer je u ulozi Primislava Zaninovića u predstavi Ivana Penovića "Znaš ti tko sam ja" (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu) briljirao ostvarenom suigrom između tijela glumca i tijela teksta, između glasa lika i glasa predstave.

Penović je za dramaturško oblikovanje te predstave dobio Posebnu nagradu za specijalno postignuće 45. Dana satire Fadila Hadžića, za ludistički zaigran i društveno odgovoran dramski eksperiment s milenijski ironičnim tretmanom povijesne mitomanije.

Svečanost proglašenja pobjednika i uručenja nagrada 45. Dana satire Fadila Hadžića održana je uz glazbena intermezza Ivane Starčević i Matije Antolića.

Tagovi: Hrvatski put ka sreći, Bobo Jelčić, Matija Šakoronja, Boris Svrtan, Dani satire Fadila Hadžića
PROČITAJ I OVO
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE