GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski paviljon: Umjetnički odgovor na svijet pod dominacijom digitalne tehnologije

Hrvatski paviljon: Umjetnički odgovor na svijet pod dominacijom digitalne tehnologije
BIJENALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
VENECIJA - Predstavljanjem projekta "Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022" Tome Savića-Gecana, koji nudi konceptualni umjetnički odgovor na svijet kojim dominiraju digitalne tehnologije, u petak je počelo sedmomjesečno sudjelovanje Hrvatske na 59. Venecijanskom bijenalu.

Pozdravljajući brojne okupljene u ulici Garibaldi nedaleko od venecijanskih Giardina, kustosica Elena Filipović istaknula je kako je ovaj projekt izvanredan i na mnoge načine neobičan jer umjesto paviljona od cigle i betona Hrvatska ima koncept koji ulazi u sve ostale prostore Bijenala kroz petero izvođača koji na temelju instrukcija koje dobivaju svako jutro putem mobilne aplikacije nastupaju u različitim nacionalnim paviljonima.

Time Hrvatski paviljon od publike traži da napusti svoja očekivanja i ideje o tome što čini izložbu ili nacionalni paviljon. Naime, Hrvatski paviljon nije paviljon u doslovnom smislu; dapače, mjesto njegova otvorenja samo je izlog gdje će se svakodnevno ažurirati podaci o nastupu hrvatskih izvođača.

Posjetitelji će ga iskusiti tako da toga možda neće biti niti svjesni - izvođačima će računalni algoritam reći gdje da nastupaju, koliko dugo, kako da se kreću, pa čak i o čemu da razmišljaju, dok je samo izvršenje prepušteno njima, ali prema unaprijed uspostavljenim formacijama koje je oblikovala koreografkinja Irma Omerzo.

Pritom neće biti nametljivi niti privlačiti pozornost - ovaj je projekt, kako je pojasnila Filipović, vrlo suptilan.

"Ljepota je u tome da će neki vidjeti ovaj naš performans, a da ne znaju da ga gledaju i tek će možda poslije shvatiti da su nešto vidjeli, baš na način kako to čine i svi uređaji kojima se svakodnevno služimo, a koji polako infiltriraju naše živote", pojasnila je.

Realizaciju tehničke produkcije potpisuju Jan Šnajder, Ana Barić i Sara Bakić iz TakeLab-a s Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj tehničke produkcije Tomislav Pokrajčić istaknuo je kako je riječ o spoju tehnologije, umjetničko-konceptualne ideje i performansa kakav na Venecijanskom bijenalu nikada do sada nije bio predstavljen.

"Obično čovjek kreira nekakav program koji računalo izvršava uvijek doslovno, a mi imamo suprotnu situaciju, algoritam koji radi program za čovjeka na temelju onoga što se danas događa u svijetu i čovjek taj algoritam ne izvršava doslovno nego interpretira na ljudski način", objasnio je.

Produkciju projekta potpisuju Olga Majcen Linn i Tereza Teklić iz KONTEJNER-a, Diego Carpentiero je producent paviljona u Veneciji, a bit će ga moguće pratiti na mrežnoj stranici www.croatianpavilion2022.com i društvenim mrežama www.facebook.com/CroatianPavilionVenice.

Tagovi: venecijalnski bijenale, Tomo Savić-Gecan, Elena Filipović, Jan Šnajder, Ana Barić, Sara Bakić, TakeLab
PROČITAJ I OVO
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE