GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski naslovi na 23. Festivalu slovenskog filma u Ljubljani

Hrvatski naslovi na 23. Festivalu slovenskog filma u Ljubljani
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Na ovogodišnjem Festivalu slovenskog filma, koji traje od 6. do 11. listopada u Ljubljani, u natjecateljskim programima prikazat će se dvije dugometražne hrvatske manjinske koprodukcije i jedan kratkometražni film nastao u produkciji zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

U sklopu natjecanja slovenskog dugometražnog filma prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Ne zaboravi disati redatelja Martina Turka. Hrvatske producentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan iz Studija Dim. Film se u rujnu prikazao u sklopu natjecateljskog programa manjinskih koprodukcija Pulskog filmskog festivala, a financijski su ga podržali potprogram MEDIA, Hrvatski audiovizualni centar, Audiovizualni fond pokrajine Furlanija-Julijska krajina, Hrvatska radiotelevizija (HRT), Viba film i RE-ACT.

Film govori o 15-godišnjem Klemenu koji živi u ruralnom gradiću s majkom i starijim bratom Peterom s kojim provodi svaki dan družeći se na teniskom terenu ili pored obližnje rijeke. Međutim, bratsku rutinu prekida Peterova iznenadna i strastvena veza s prekrasnom Sonjom, što u Klemenu izaziva vihor konfliktnih emocija.

U natjecateljskom programu namijenjenom slovenskim manjinskim koprodukcijama nalazi se film Otac redatelja Srdana Golubovića. Film nastaje u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Otac je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Otac je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike Zlatna vrata Pule, s prosječnom ocjenom 5,00. Osim toga, Europska filmska akademija uvrstila ga je među najbolje europske dugometražne igrane filmove koji ulaze u selekcijski izbor za 'europskog Oscara'. Film redatelja Srdana Golubovića, koji uz Ognjena Sviličića potpisuje i scenarij, premijerno je prikazan u programu Panorama 70. Berlinalea, te je tamo osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija.

Uz to, na 23. Festivalu slovenskog filma prikazat će se i kratkometražni dokumentarni film Zagreb – Medulin – Hrpelje slovenskog redatelja Jana Krevatina, nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Film se prikazuje u natjecateljskom programu studentskog filma, a u njemu autor prati svoj put iz Zagreba, kojeg je napustio nakon potresa u ožujku, do 'pustog Medulina' za vrijeme trajanje karantene, uslijed pandemije koronavirusa. Jan Krevatin je cijeli film snimio mobitelom.

Festival slovenskog filma najznačajniji je filmski festival u Sloveniji koji predstavlja pregled tamošnje audiovizualne produkcije, a najboljim ostvarenjima se dodjeljuje nagrada 'Vesna'. Natjecateljski programi ovogodišnjeg izdanja, koji se izvanredno odvija u Ljubljani umjesto u Portorožu, broje 44 slovenska filma te devet manjinskih koprodukcija. Projekcije se odvijaju u kinu Komuna, a dio nenatjecateljskog programa bit će dostupan online, na posebnoj festivalskoj platformi.

Tagovi: Festival slovenskog filma, Martin turk, Marina Andrea Škop, Srdan Golubović, Ognjen Sviličić, Goran Bogdan, Darija Kulenović Gudan, Studio Dim
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE