GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski muzeji zjape prazni

Hrvatski muzeji zjape prazni
TUŽNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 10:04
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatski muzeji bilježe milijunske gubitke i strmoglavi pad posjetitelja, zabilježio je Muzejsko-dokumentacijski centar.

“Kako kulturni turizam nosi 40% sveg turizma u Europi, bilo je za očekivati da će se i u periodu “novog normalnog” trend pada broja turista snažno odraziti na posjećenost i prihode muzeja. Iako ćemo tek početkom 2021. moći točno odrediti dimenzije pomora broja posjetitelja, podaci o posjećenosti ovih pet muzejskih kuća koje godišnje privuku trećinu svih posjetitelja govore da je u ljetnim, turistički najjačim mjesecima srpnju i kolovozu, zabilježen pad od 79,18 posto.

Konkretno u brojkama, kako navodi Maja Kocijan, koja je na čelu MDC-a: “Dubrovački muzeji 2019. u srpnju i kolovozu imali su 84.480 posjetitelja, a ove godine 18.197, ili minus od 78,4%. Muzej grada Splita prošle je godine u dva mjeseca u srcu sezone zabilježio 99.761 posjetitelja, a 2020. godine 15.589, ili pad od 84,3%. Arheološki muzej Istre, godinama apsolutni šampion posjećenosti, ovog je ljeta izgubio 55,6% posjeta i pao u ljetnim mjesecima sa 247.344 na 109.687”.

Dobar pokazatelj je i zagrebački, globalno najpopularniji muzej, onaj prekinutih veza, kojem je korona “pojela” 85,9% posjetitelja, od prošlogodišnjih 34.045 posjetitelja u srpnju i kolovozu pali su na 4788.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, kaže kako je ovaj muzej na svim svojim lokalitetima prošlog ljeta u srpnju i kolovozu zaradio na ulaznicama 8,4 milijuna kuna, a ove godine u istom razdoblju 4,5 milijuna. Gubitak od gotovo četiri milijuna znači da je ovaj agilni muzej ovoga ljeta gubio svakog tjedna gotovo 150 tisuća eura.

Podaci će, nažalost zaključuju, na kraju godine biti još sumorniji.

Tagovi: hrvatski muzeji, Muzejsko-dokumentacijski centar, Maja Kocijan, Darko Komšo, Arheološki muzej Istre
PROČITAJ I OVO
Animafest otvoren u zagrebačkom Kinu SC
FESTIVALI
Animafest otvoren u zagrebačkom Kinu SC
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, otvoren u ponedjeljak u Kinu Studentskog centra, donosi u svom ovogodišnjem, 30. izdanju više od tristotinjak filmova u raznim programima.
HZJZ: Nadopunjene preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi
PREPORUKE
HZJZ: Nadopunjene preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija izradio je nadopunjene preporuke za održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.
Kino Tuškanac: Retrospektiva njemačkih filmova Fritza Langa
FILMOVI
Kino Tuškanac: Retrospektiva njemačkih filmova Fritza Langa
ZAGREB - Retrospektivu njemačkih filmova Fritza Langa, jednoga od najznačajnijih redatelja svih vremena, priredilo je Kino Tuškanac, a na programu će od 1. do 6. listopada, biti deset Langovih njemačkih filmova nastalih od 1921. do njegova egzila iz Njemačke 1933.
Botticellijeva slika mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara
SLIKA
Botticellijeva slika mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara
LONDON - Slika talijanskoga renesansnog majstora Sandra Botticellija mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara na dražbi koja će se održati u siječnju, priopćila je aukcijska kuća Sotheby's.
Dodijeljene nagrade ovogodišnjim pobjednicima Festivala 25FPS
FESTIVALI
Dodijeljene nagrade ovogodišnjim pobjednicima Festivala 25FPS
ZAGREB - Filmovi "Kako nestati" skupine Total Refusal, "Apiyemiyekî?" Ane Vaz i "Lažno sunce" Doriana Jespersa dobitnici su ovogodišnjih glavnih nagrada Festivala 25FPS, koji završava u nedjelju projekcijom nagrađenih radova u Kinu SC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE