GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski filmovi na festivalu u Tallinnu

Hrvatski filmovi na festivalu u Tallinnu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na cijenjenom filmskom festivalu 'Black Nights', koji se od 13. do 29. studenog održava u kinima i online u estonskom glavnom gradu, prikazat će se i tri hrvatska filma u raznim festivalskim sekcijama.

Svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu festivala imat će drugi dio "Trilogije sunca", dugometražni igrani film "Zora" redatelja i scenarista Dalibora Matanića, a na projekciji, zakazanoj za 27. studeni, bit će i ekipa filma, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

U središtu filma je Matija čija se obitelj bori s neizliječenom traumom, a njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne.

"Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba", napominje se u najavi.

Kratkometražni animirani film "Cockpera" Kate Gugić dio je programa Shorts Panorama. Uz režiju Gugić je za film napravila scenarij, animaciju, dizajn i pozadine te montažu.

Ta je humoristična animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom, dosad je prikazana i nagrađena na brojnim festivalima.

Tijekom 'Black Nights' filmskog festivala, odvija se i PÖFF Shorts namijenjen kratkometražnim igranim i animiranim filmovima, koji traje od 17. do 25. studenog.

U tom natjecateljskom programu prikazat će se nagrađivani animirani film "Arka" Natka Stipaničeva o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem.

Svojim sudjelovanjem u natjecateljskim programima PÖFF Shortsa, svi naslovi ostvaruju pravo da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma, a od ove godine ujedno je i jedan od kvalifikacijskih festivala za nagradu 'Oscar'.

Tallinn 'Black Nights' Film Festival je od svog osnutka 1997. prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi. Od 2014. posjeduje priznanje Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju.

Filmski dio programa održat će se u fizičkom obliku, a industrijski u potpunosti online.

Tagovi: Dalibor Matanić, Kata Gugić, Black Nights, Natko Stipaničev
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE