GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski filmovi na 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji

Hrvatski filmovi na 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 16:36
Autor: SEEbiz
SOFIJA - Pet hrvatskih naslova prikazat će se u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji čiji se prvi dio odvija u hibridnom izdanju od 11. do 31. ožujka, a drugi u drugoj polovici 2021. godine.

Dugometražni igrani film Zora redatelja Dalibora Matanića prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa za filmove iz regije (Balkan Competition). Zora je drugi dio Matanićeve filmske 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak). Kao i u Zvizdanu, Matanić i u Zori uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Najnoviji Matanićev uradak svoju je svjetsku premijeru imao u studenom 2020. godine, u natjecateljskom programu Filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinnu. Film nastaje u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Zore je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.

Posjetitelji festivala Zoru će moć pogledati na festivalskim lokacijama 16. i 23. ožujka te na festivalskoj online platformi.
Osim Zore, u spomenutoj sekciji prikazuje se još 12 filmova, među kojima je i naslov Velika slova (Uppercase Print) Radua Judea, dugometražni igrani prethodnik njegovog filma Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, koji je nastao u koprodukciji sa zagrebačkom Kinoramom te je nedavno ovjenčan prestižnim Zlatnim medvjedom na Berlinaleu. Uz to, u sekciji se nalazi i bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar, Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić, koji je, uz mnoštvo drugih priznanja, 'zaradio' i dvije nominacije za nagradu BAFTA Britanske filmske akademije (najbolja režija i najbolji film izvan engleskog govornog područja).

U sklopu 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji prikazuju se i četiri hrvatska kratkometražna naslova, u programu "Hrvatski kratki" (Croatian Shorts). Riječ je o filmovima Angina pectoris Filipa Mojzeša, Stanar Borne Zidarića, Sparina Petra Vukičevića i Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović. Svi navedeni naslovi prikazani su u programu Kockice prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a u Sofiji se prikazuju zahvaljujući suradnji ZFF-a i Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.

Osim filmskog programa, na festivalu se online odvija i 18. izdanje koprodukcijskog sajma Sofia Meetings, u sklopu kojeg se održava i četvrti modul (pitching i packaging projekta) edukativnog programa First Films First Goethe Instituta na kojem sudjeluje hrvatski projekt dugometražnog igranog filma Noćni valovi redatelja i scenarista Filipa Herakovića.

Ovogodišnje, 25. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji podijeljeno je u dva dijela. Prvi se odvija od 11. do 31. ožujka, a drugi je zakazan za drugu polovicu godine. Na festivalu će se prikazati više od 150 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmove te dvadesetak kratkometražnih.
Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici.

Tagovi: Međunarodni filmski festival u Sofiji, Dalibor Matanić, Radu Jude, Jasmila Žbanić
PROČITAJ I OVO
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE