GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska koprodukcija Radua Judea rumunjski kandidat za Oscara

Hrvatska koprodukcija Radua Judea rumunjski kandidat za Oscara
OSCARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 14:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske, proglašen je najboljim dugometražnim filmom trećeg izdanja nagrade East – West Golden Arch, a i odabran je za rumunjskog kandidata za američku nagradu Oscar.

Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić, koja kaže kako je taj film nakon berlinske premijere i glavne nagrade nastavio svoj put po festivalima, a sada je dobio stručnu nagradu koja zaista veseli.

Bio je nagrađen i na Pulskom filmskom festivalu te Herceg Novom, a u Češkoj, koja je jedna od koproducentskih zemalja, dobio je The Golden Kingfisher Award na festivalu u Plzenu.

“Zagrebačka publika će ga uskoro moći vidjeti u programu Ponovo s nama Zagreb film festivala”, najavila je koproducentica.

Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je i kako je dodjela nagrade East – West Golden Arch, koju dobivaju filmovi s prostora Euroazije, održana 25. listopada u kinu Khudozhestvenny u Moskvi, a najbolji film proglasio je Andrey Plakhov, filmski stručnjak, filmski kritičar i programski direktor nagrade istaknuvši da ona s pravom ide Rumunjskoj koja već dugo drži vodeću poziciju svjetske neovisne kinematografije.

O najboljima u nekoliko kategorija, od filma, režije i scenarija do glavne ženske i muške uloge odlučio je žiri 24 filmska kritičara iz cijeloga svijeta.

Film je i rumunjski kandidat za Oscara, što je redatelju treća nominacija u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma. Nominacije će biti objavljene 8. veljače, a svečana dodjela održat će se 27. ožujka.

“Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” govori o nastavnici Emi koja se zatekne u nezahvalnoj situaciji nakon što u javnost procuri njena privatna snimka seksa s mužem. Iako prisiljena suočiti se s bijesnim roditeljima koji inzistiraju na tome da bude otpuštena iz škole, Emi je odlučna u borbi da ne popusti njihovom pritisku.

“Radu Jude donosi uzbudljivu kompilaciju atipične forme i beskompromisnog humora, s mnoštvom britkih i zanimljivih opaski o licemjerju i predrasudama tipičnim za današnje društvo”, ističu iz HAVC-a.

Scenarij za film potpisao je sam redatelj Radu Jude, direktor fotografije je Marius Panduru, montažer Cătălin Cristuțiu, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, zvuk potpisuju Hrvoje Radnić i Dana Bunescu, scenograf je Cristian Niculescu, a kostimografkinja Cireșica Cuciuc.

U glavnoj ulozi učiteljice Emi je Katia Pascariu uz koju u filmu još igraju Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean i Andi Vasluianu.

Tagovi: Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, Radu Jude
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE