GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HFS dovodi filmsko obrazovanje u sve hrvatske osnovne i srednje škole

HFS dovodi filmsko obrazovanje u sve hrvatske osnovne i srednje škole
PROGRAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen učenicima diljem Hrvatske koju - zahvaljujući digitalnoj platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr - Hrvatski filmski savez (HFS) besplatno dovodi u sve osnovne i srednje škole.

Program je namijenjen djeci i mladima te njihovim nastavnicima i oni imaju priliku u svojim učionicama pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih autora, prikazana u okviru Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, priopćio je u ponedjeljak HFS.

Program traje jedan školski sat, utemeljen je na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica prof. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice HFS-a.

Filmovi su birani prema estetskoj vrijednosti, ali i primjerenosti dobi učenika. HFS vjeruje kako, gledanjem i pomnijim analiziranjem uradaka svojih vršnjaka, sudionici Filmske naSTAVe i sami dobivaju poticaj za bavljenje filmom.

Besplatna digitalna platforma

Kako je istaknuo, digitalna platforma omogućuje učenicima i nastavnicima da aktivno sudjeluju u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje.

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je da pobliže upoznaju sudionike sa svijetom filma i filmskoga stvaralaštva djece i mladih. Gledaju se odabrani filmovi te se od nastavnika, nakon odgledanih filmova, očekuje vođenje i moderiranje diskusije učenika u čemu će im pak, navedeno je, pomoći usmjerena pitanja oblikovana prema posebno izrađenim predlošcima.

Filmovi na digitalnoj platformi ostaju dostupni učenicima pa ih oni mogu ponovo pogledati, kao i samostalno odgovoriti na pitanja postavljena zbog pomnije analize sadržaja, i to na interaktivan način.

Ovim aktivnostima stječe se temeljno filmološko znanje (od teorije do povijesti filma), filmska pismenost i razvija se razumijevanje filmskog jezik, priopćio je HFS.

"Namjera projekta jest potaknuti ravnomjerni razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji", izjavila je voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a Sanja Zanki Pejić.

Objasnila je da je poseban je fokus na školama koje ne mogu sudjelovati u redovitim programima HFS-a poput Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", Filmskih radionica za djecu i mlade u Kraljevici, Obrazovnih programa u kinu Tuškanac te Filmske naSTAVe u gostima ili u kinu Tuškanac.

Zanki Pejić istaknula je kako ovaj projekt pridonosi razvijanju kompetencija mladih ljudi, a nastavnici se stručno usavršavaju u području koje je nedovoljno zastupljeno, kako u nastavi, tako i u programu stručnih usavršavanja te time postaju konkurentniji na tržištu rada, a i otvaraju im se nove mogućnosti za rad s djecom i mladima.

Dodala je kako je zasad zaista pozitivan "feedback" učitelja i djece koji su već uključeni u projekt.

Program su novčano poduprli Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo kulture.

Tagovi: Hrvatski filmski savez, Sanja Zanki Pejić, program filmske nastave, filmska nastava
PROČITAJ I OVO
Animafest: Grand Prix osvojili Noćni autobus i Nos ili zavjera odmetnika
ANIMIRANI FILM
Animafest: Grand Prix osvojili Noćni autobus i Nos ili zavjera odmetnika
ZAGREB - Tajvanski film "Noćni autobus" Joea Hsieha osvojio je Grand Prix Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji, a ruski "Nos ili zavjera odmetnika" Andreja Hržanovskog u dugometražnoj, objavljeno je u subotu na dodjeli nagrada u Kinu SC, kojom je završilo 31. izdanje festivala.
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan
IN MEMORIAM
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan

ZAGREB - Prevoditeljica, novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan preminula je nakon bolesti u subotu u 76. godini u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
KONCERTI
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u utorak 15. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu drugi ovosezonski koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom, a posebna gošća je Jana Fabijanić.
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena".
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
PLATFORMA
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
ZAGREB - Iz event industrije izvijestili su u petak kako su s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom civilne zaštite formulirali platformu za financijski poticaj za pokretanje i normalizaciju poslovanja pravnih subjekata event industrije te se radi na radnim dozvolama za izvođače.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE