GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDLU: Izložba Milana Božića o Tomu Gotovcu

HDLU: Izložba Milana Božića o Tomu Gotovcu
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba/projekt "The Biggest: Antonio Gotovac Lauer", kojom autor Milan Božić želi skrenuti pozornost na važnost kulture sjećanja i vrednovanja, bit će otvorena uz umjetnikov performans u Galeriji Bačva Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) u četvrtak, 17. lipnja.

Riječ je o izložbi/projektu kojim, kako je to objasnio autor, "želi skrenuti pozornost na važnost kulture vrednovanja, kulture sjećanja kao i kulture njegovanja i zaštite, kako materijalne i nematerijalne kulturne baštine tako i onih koji su svojim opusom obogatili domaću i svjetsku kulturnu baštinu", stoji u priopćenju HDLU-a kojim se najavljuje otvorenje izložbe uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Priznanje svima koji su neposluhom razotkrivali intelektualnu lijenost

"Želim odati priznanje svima koji su koristili neposluh, kao sredstvo za razotkrivanja intelektualne lijenosti i tromosti pojedinaca i mase, zavedenih tobože važnim i uzvišenim idejama i ideologijama, koje služe kao zaštita nakaradnih i lažljivih trenutno vladajućih režima, odnosno dati svoj doprinos razotkrivanju lažljivosti vladajućeg režima", istaknuo je Božić.

Napomenuo je da ovim projektom nastavlja "putem pripadnika 'Crnog vala' koji su suprotno prevladavajućoj ideologiji i propagandističkom djelovanju državnih umjetnika i kulturnih djelatnika, osmislili jedan kritički umjetnički pravac, koji je prikazivao realan život i prešućivano tamno naličje života u 'socijalističkom raju'“.

Božić je dodao da se kao dragovoljac, branitelj, časnik i HRVI "borio protiv istog protivnika kao i pripadnici 'Crnog vala'".

Istaknuo je da je nakon Domovinskog rata ratno oružje zamijenio umjetničkim sredstvima te da mu je s Lauerom "osobito blisko golo tijelo u javnom prostoru njegova grada, blasfemija, vrijeđanje malograđanštine pa, razgolićujući sebe, javno skida lažne konformističke maske".

Božić je ustvrdio da mu nije cilj samo realizirati neki projekt, odnosno izraditi umjetničko djelo, već su mu važni i tijek te postupak izrade umjetničkoga djela, svaka faza kroz koju prolazi neka misao, neka ideja, odnosno put - misao - ideja - proces rada - gotovo umjetničko djelo.

Milan Božić rođen je 1958. u Zagrebu. Od 1973. do 1978. bio je član Folklornoga društva - KUD Adria. Završio je Školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978. Od 1986. do 1991. bio je član Aero kluba Zagreb (sportski pilot / zrakoplovno jedriličarstvo). Od 1991.-1995. bio je dragovoljac Domovinskog rata, 1993. položio je prvi časnički tečaj, a 1994. i drugi časnički tečaj. Od 1994.-1996. pohađao je časničku školu HVU Petar Zrinski. Radio je kao nastavnik i zapovjednik nastavnih skupina (satnija - bojna) na HVU, 1995. (studij FPZ). Od 1999. -2010. bio je djelatni časnik HV u Ministarstvu obrane RH, i ratni je vojni invalid. Od 1999. radi performanse s Vlastom Delimar i samostalno. Radi video, film, fotografiju i performans.

Izložba će biti otvorena do 28. lipnja.

Tagovi: Milan Božić, Tom Gotovac, Antonio Gotovac Lauder, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE