GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAVC: Sufinanciranje novih filmova Radislava Jovanova i Pavla Marinkovića

HAVC: Sufinanciranje novih filmova Radislava Jovanova i Pavla Marinkovića
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 16:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko audiovizualno vijeće donijelo je u ponedjeljak odluku o sufinanciranju dvaju dugometražnih filmova - debitantskog igranog filma Radislava Jovanova Gonze "Punim plućima" i "Vampiri s Miljacke" Pavla Marinkovića.

Na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj elektroničkom komunikacijom donesene su i odluke o raspodjeli sredstava i u kategorijama kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova, za razvoj scenarija i projekata dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, proizvodnju mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova te za poticanje kinodistribucije.

Za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova projekte su predložili umjetnički savjetnici Pavlica Bajsić Brazzoduro, Zdenka Gold i Danilo Šerbedžija.

Film "Punim plućima", koji će se sufinancirati s 2.55 milijuna kuna, fokusira se na okupljanje nekadašnjih prijatelja nakon smrti jednog iz društva, koje se, kako objašnjava sam autor, kao Pandorina kutija polako otvara i istresa važna životna pitanja.

"Punim plućima je scenarij koji konačno daje glas gradu Zagrebu i cijelo jednoj generaciji rođeno sedamdesetineke, gradskoj ekipi koja se na karuselu tektonskih promjena devedesetih naprosto nije snašla", stoji u obrazloženju savjetnika.

Radislav Jovanov Gonzo predao je izuzetno iscrpnu redateljsku koncepciju iz koje je vidljivo da je dugo promišljao i najmanji detalj. Iz svega pročitanog jasno je da, bez obzira što je formalno debitant dugog metra ima pod kontrolom sve izazove koji su pred njim, a njegovo dosadašnje iskustvo direktora fotografije, ,autora kratkog metra i video spotova jamči nam sposobnost brze realizacjie", ocijenjeno je.

Za "Vampire s Miljacke", koji će se sufinancirati s 3.45 milijuna kuna, kažu da suptilno kroz cijeli scenarij suptilno provlači spoj “civiliziranog” Zapada i “temperamentnog” Balkana, u priči o Sarajliji koji nakon 20 godina života u Austriji pokušava produžiti dozvolu boravka pa odluči u kazalištu postaviti svoj davni dramski tekst.

Po riječima umjetničkih savjetnika, radi se o vrlo kvalitetno napisanom predlošlllu i projektu s već sad koprodukcijski osiguranom potporom i velikim dijelom potvrđenog financiranja, "odličnog ritma i nenametljivog, ugodnog humora gađa od mantinele".

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova odobrena su sredstva za šest projekata u ukupnom iznosu od 1.79 milijuna kuna. Među njima su dugometražni "Kosti u mikseru" Dijane Mlađenović, "Ljudi u mojoj kući" Tatjane Božić, "Godina prođe, dan nikako" Renate Lučić, "Naći ću te" Justine Matov te kratkometražni "22.03.2020" Igora Grubića i "1991. Tko je tvoj bližnji?" Gorana Maršaleka.

U kategoriji proizvodnje animiranih filmova su odobrena sredstva za pet kratkometražnih projekata u ukupnom iznosu od 1.4 milijuna kuna - "Izgubljeni sin" Natka Stipaničeva, "Lija Julija i krijesnice" Katarine Jukić, "Mooon" Ivane Guljašević, "Psihonauti" Nike Radasa i "Transfuzija" Igora Bojana Vilagoša.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za 19 projekata, a za isto u području dugometražnih dokumentarnih filmova za 14 projekata te za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova sredstva za tri projekta.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za dva filma u ukupnom iznosu od 1.399.000 kuna, a za poticanje kinodistribucije filmova za tri filma u iznosu od 130.000 kuna.

Tagovi: Hrvatsko audiovizualno vijeće, Natko Stipaničev, Radislav Jovanov Gonzo, Pavle Marinković, Danilo Šerbedžija
PROČITAJ I OVO
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
Preminuo Roberto Cavalli
IN MEMORIAM
Preminuo Roberto Cavalli
MILANO - Slavni talijanski modni dizajner Roberto Cavalli preminuo je danas u 83. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE