GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAVC predstavio program hrvatskog filma

HAVC predstavio program hrvatskog filma
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 18:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Program hrvatskih filmskih uspješnica u sklopu kampanje Povratak u kino nastale na inicijativu Hrvatskog audiovizualnog centra, u suradnji s audiovizualnom zajednicom, predstavljen je u utorak, 25. kolovoza, uoči projekcija triju domaćih naslova u multipleks dvoranama.

"Ovo je dan posvećen hrvatskom filmu i hrvatskoj filmskoj baštini. Zahvalni smo svima koji su pomogli u ovoj kampanji: HRT-u, Novoj TV, RTL-u i kinima. Krećemo sada s programom hrvatskog filma koji će se u CineStaru nastaviti i na jesen, a u Kino mreži će se prikazivati noviji i stariji filmovi koji će nas razveseliti i rastužiti. Bit će tu i dokumentaraca te jedan program posvećen dokumentarnim filmovima o Domovinskom ratu. Kampanja Povratak u kino popraćena je izvrsnim promidžbenim spotovima za koje je zaslužna ekipa koju je vodio Hrvoje Hribar," rekao je tim povodom ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich. 

Program hrvatskog filma u sklopu kampanje Povratak u kino u multipleks kinima obilježen je u utorak, 25. kolovoza, i to prikazivanjem filmova Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić, Posljednji Srbin u Hrvatskoj u režiji Predraga Ličine te Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića.

"Ova ideja za povratak u kino bila je prilika da napravimo jedno istraživanje kroz povijest hrvatskog filma i da ispitamo što nam je film kroz protekla desetljeća imao za reći o Covidu, pandemiji, svemu ovome potpuno nemogućem i nevjerojatnom što živimo," dodao je kreativni direktor kampanje, redatelj Hrvoje Hribar.

Program se nastavlja kroz rujan, kada će Kino mreža, osim spomenutih naslova, prikazivati i druge uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije. Riječ je o filmovima poput Čudesne šume u režiji Milana Blažekovića (1986.), Kapetan Mikula mali Obrada Gluščevića (1974.), Servantes iz Malog mista redatelja Daniela Marušića (1982.), U raljama života u režiji Rajka Grlića (1984.), Sretno dijete Igora Mirkovića (2007.), Gosti iz Galaksije u režiji legendarnog Dušana Vukotića (1981.) te kratki igrani film Teleport Zovko Predraga Ličine (2013.).
Nacionalna medijska kampanja Povratak u kinu počela je 20. kolovoza, a osmišljena je kroz seriju imaginarnih filmskih najava nastalih interpretacijom sedam filmskih naslova. Domaća filmska industrija kroz ovu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane. Veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima.

Selektori programa hrvatskog filma su redom poznati domaći filmaši: izvršni producent Zagreb Film Festivala Hrvoje Laurenta, direktor Kina Mediteran i Festivala mediteranskog filma u Splitu te predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Alen Munitić i redatelj Hrvoje Hribar.
Kampanja je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica namijenjen je restauraciji filma Sedmi kontinent, zanemarenom remek djelu
Dušana Vukotića, kojem prijeti fizičko propadanje.

"Bolest nam je pokazala da su promjene neizbježne, morat ćemo se prilagoditi novim uvjetima. Ali pokretna slika, neki narativ te potreba da govorimo svoj filmski jezik i da govorimo svoj jezik kao narod - to se jednostavno neće izmijeniti. Filmovima moramo dati novi prostor i formate, moramo se vratiti u Hrvatsku kinoteku, u fundus Radiotelevizije Zagreb, sada Hrvatske radiotelevizije, i sva ta čudesa osposobiti za gledanje," na kraju je zaključio Hrvoje Hribar.

Tagovi: Hrvatski audiovizualni centar, Zagreb Film Festival, Hrvoje Laurenta, Hrvoje Hribar, Igor Mirković, Dušan Vukotić, Predrag Ličina
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE