GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAVC predstavio novu kampanju i deset filmova koji dolaze u kina

HAVC predstavio novu kampanju i deset filmova koji dolaze u kina
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar pokrenuo je kampanju "Otkrij naš novi film" kojom želi publici približiti bogatu domaću filmsku produkciju, od koje je u ponedjeljak u Kaptol Boutique Cinema predstavljeno čak deset novih naslova koji idućih mjeseci dolaze u kina.

Hrvatski film uspio se vratiti nakon pandemije - u 2021. je imao više od 300 nastupa na međunarodnim festivalima, a u ovoj godini 81 na 56 festivala.

"Rezultati su za svaku pohvalu, a trend se nastavlja i nastavit će se", istaknuo je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a. "Nije dovoljno da samo mi budemo zasluženo ponosni tim postignućima, već da i publika to prepozna. Glavni cilj kampanje je upoznati ljude s kvalitetnom i raznovrsnom ponudom i pozvati ih u kina", dodao je.

Novi filmovi predstavljeni su uz kratke razgovore s redateljima i producentima, a jedan od njih je i komedija "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, priča o zabranjenoj svinjskoj ljubavi koju je već pogledalo više od sedam tisuća ljudi.

Povijesna drama "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha, smještena je davnu u 37. godinu prije naše ere, a redatelj kaže kako su pokušali rekonstruirati mali segment jedne provincije u to doba i ispričati priču koja se referira i na današnje stanje.

"Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, koji je i u glavnoj ulozi (za što je osvojio Srce Sarajeva), tematizira pitanje suicida. Film je u Locarnu postao prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na nekom festivalu A kategorije osvojio tri nagrade.

Ratna drama "Šesti autobus" Eduarda Galića, koji će izaći uz obljetnicu pada Vukovara, smještena je u taj grad u vrijeme rata. "Išli smo na priču o ljudima i zajedništvu i pokušali napraviti realan prikaz stvarnosti, a ne ukazati na krivca", rekao je producent Robert Piršl.

S uspjehom prikazan u San Sebastianu, "Garbura" Josipa Žuvana govori o sukobu dviju obitelji. "Suprotstavili smo dolazak tehnologije u mjesto koje još nije prihvatilo civilizacijsko nasljeđe i pratimo mladu generaciju koja ima mobitele, ali ne i asfalt", rekao je redatelj.

Za film "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, nagrađen u Karlovim Varima i Puli, u čijem je središtu 'voljeni' stric iz Njemačke, autori kažu da nisu sve htjeli 'servirati na pladnju', već da se publika angažira, razmišlja i govori o filmu.

Tu su i dugometražni animirani uradak, "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine, temeljen na poznatoj basni te "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, koji ističe da to nije samo komorna art drama, već vrlo živ i dinamičan film u kojemu se publika može pronaći.

Za film "Punim plućima", o grupi prijatelja koji se suočavaju sa smrću jednog od njih redatelj Radoslav Jovanov Gonzo kaže da je htio depresivnu temu obraditi na veseliji način.

Dugometražni prvijenac, "Tragovi" Dubravke Turić bio je izazov za redateljicu jer, podsjetila je, zbog pandemije su par puta otkazivali snimanje, a zbog potresa ostajali bez lokacija.

Tagovi: Hrvatski audiovizualni centar, Eduard Galić, juraj Lerotić, Andrija Mardešić, David Kapac, simon Bogojević Narath
PROČITAJ I OVO
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE