GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAVC o Generalu: Vrdoljaku nije isplaćeno 210.000 kuna zbog stečaja

HAVC o Generalu: Vrdoljaku nije isplaćeno 210.000 kuna zbog stečaja
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 09:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - HAVC je potvrdio da Kiklop filmu d.o.o , produkcijskoj tvrtki Andrije i Antuna Vrdoljaka, nije isplatio 210.000 kuna državnih potpora za film General jer je tvrtka bila u poteškoćama, odnosno u ''postupku predstečaja, stečaja i likvidacije''.

U odgovoru Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hini stoji da HAVC dodjeljuje državne potpore odnosno sufinancira proizvodnju audiovizualnih djela temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima te Programu državne potpore za dodjelu sredstava za promicanje audiovizualnog stvaralaštva, audiovizualne kulture i očuvanja audiovizualne kulturne baštine te odgovarajućeg pravilnika.

Napominju i kako, prema navedenom Programu državne potpore, dio novca za Generala nije mogao biti dodijeljen zbog odredbi o izuzeću poduzetnika u ''postupku predstečaja, stečaja i likvidacije”.

''Slijedom navedenog HAVC nije u mogućnosti isplatiti sredstva državne potpore korisniku državne potpore koji je poduzetnik u poteškoćama, a u predmetnom slučaju društvu Kiklop d.o.o. u stečaju zbog smetnji koje su isključivo na strani korisnika sredstva HAVC-a'', ističu.

U odgovoru se navodi i da je HAVC kontaktirao stečajni upravitelj vezano za neisplaćenih 210.000 kuna te mu se HAVC ''o istom očitovao''.

Skupština vjerovnika 7. srpnja

Trgovački sud u Zagrebu za 7. srpnja zakazao je skupštinu vjerovnika Kiklop filma d.o.o na kojem će se odlučivati i naplati potraživanja od 210.000 kuna od HAVC-a za film ‘’General’’ o životnom putu Ante Gotovine.

"Uvidom u dokumentaciju dostavljenu stečajnom upravitelju, postoji mogućnost da HAVC nije isplatio 210.000 kuna za sufinanciranje odobrenog filma General, što je ugovoreno odredbom Ugovora o sufinanciranju proizvodnje dugometražnog igranog filma 26. 9. 2016.", stoji u prijedlogu stečajnog upravitelja Valentina Jakovca.

Istim člankom navedeno je da će 210.000 kuna, odnosno pet posto od ukupno ugovorenog iznosa osiguranog novca za Generala, biti isplaćeno nakon kolaudacije i nakon što se utvrdi da su sve odredbe spomenutog ugovora ispunjene.

Stečaj Kiklop filma bio je otvoren lani u kolovozu, nakon što je sredinom ožujka ta tvrtka sudu dostavila dopis u kojem se isticalo da nema pokretnu i nepokretnu imovinu te nije sposoban podmiriti dospjele obaveze zbog kojih je Fina pokrenula skraćeni stečajni postupak.

Dopis koji je potpisao Andrija Vrdoljak, sin redatelja i bivšeg generalnog direktora HRT-a Antuna Vrdoljaka, uslijedio je nakon sudskog poziva da u sklopu predloženog pokretanja skraćenog stečaja podnese popis imovine i obaveza tvrtke s više od tri milijuna kuna utvrđenog duga.

Kiklop film, tvrtka koja je između ostalog producirala seriju i film General, bila je i blokirana, a zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka podnijela je Fina.

Kritike zbog dugova i neisplaćenih honorara

Tvrtka je u vlasništvu oca i sina, Antuna i Andrije Vrdoljaka koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači, a Andrija Vrdoljak i kao direktor tvrtke na zagrebačkom Dobrom dolu registrirane 2015. s 20.000 kuna temeljnog kapitala.

Najveći projekt Kiklop filma, serija General o životnom putu generala Ante Gotovine bila je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.

U medijima se isticalo da je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) platio 4.2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na kraju njegovog mandata, za taj projekt izdvojio oko 9.6 milijuna kuna.

Film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1.8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Nakon završetka snimanja Generala neki od sudionika istupili su u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja. S druge strane, nakon otvaranja stečaja Kiklop filma – producenta ''Generala'', o tom se projektu oglasio i HAVC.

''Producent je proizveo dugometražni igrani film General za proizvodnju kojeg su istom dodijeljena sredstva, film je kolaudiran i producent je dostavio završno financijsko izvješće. Prema saznanjima HAVC-a General je bio najgledaniji domaći film u 2019. s 74.585 prodanih karata. Smatramo da sama gledanost govori o važnosti predmetnog filma za hrvatsku kinematografiju'', zaključuju u HAVC-u.

Tagovi: Hrvatski audiovizualni centar, Kiklop film d.o.o., antun Vrdoljak, film General, ante gotovina
PROČITAJ I OVO
Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević
IN MEMORIAM
Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević
DUBROVNIK - Hrvatski kazališni redatelj Ivica Kunčević preminuo je u srijedu u Dubrovniku u 77. godini.
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
FESTIVALI
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
DUBROVNIK - Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je u srijedu da 73. izdanje festivala, koji će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavlja povratak na staro, prvi put nakon dvije pandemijske godine.
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
TEŠKE TEME
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
PULA - "Šesti autobus" naslov je filma redatelja Eduarda Galića kojim će se otvoriti službeni natjecateljski dio ovogodišnjeg, 69. po redu, Pulskog filmskog festivala.
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
ŠIRENJE
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
BRUXELLES - Najveći lanac privatnih muzeja u svijetu došao je korak bliže ostvarenju cilja postavljenog za 2026. godinu.
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
SRAMOTNO
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
MOSTAR - U sklopu uklanjanja ruševnih objekata u Mostaru je srušena kuća u kojoj je odrastao veliki književnik, humanista, borac za ljudska prava i slobodu riječi i misli Predrag Matvejević čije je djelo "Mediteranski brevijar" prevedeno na 23 svjetska jezika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE