GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić: Goran je zaista volio film i iznad svega uživao radeći ih

Grlić: Goran je zaista volio film i iznad svega uživao radeći ih
PRAŠKA ŠKOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U moj staračko istarski mir Lordan Zafranović je telefonom iz Praga unio krajnji nemir. Tugu, tišinu, osjećaj da je zajedničkoj mladosti, na koju smo se svi tako rado pozivali, odjednom došao kraj. Da je našim praškim danima odrastanja zauvijek oduzeta nevinost , kaže reditelj Rajko Grlić povodom smrti svog prijatelja i kolege sa studija Gorana Paskaljevića.

Studenti filmske režije Goran Paskaljević, Goran Marković i Srđan Karanović, studenti katedre za kameru Pega Popović i Radoslav Jovanović, i student dokumentarnog filma Pavle Gruzinčić – junaci su dokumentarca iz 1968. “Mi iz Praga”, koji je o njihovim školskim danima na čuvenoj akademiji FAMU u Pragu snimio Rajko Grlić, i sam akter filma.

Nekoliko godina kasnije, kada se budu vratili u zemlju, pre svih Karanović, Paskaljević, Marković, Grlić i Zafranović postaće začetnici novog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji – najčešće nazivanim “češka škola”, za koju su oni sami ćesto govorili da ne postoji.

Uz blisku saradnju, povremena razilaženja pa mirenja i vraćanja jedan drugom (pogotovo Grlić i Zafranović), ipak su do današnjeg dana, i pored raspada zajedničke zemlje i rata, u očima filmske javnosti ostali grupa. I kad se pomene ime jednog, po pravilu u nastavku rečenice idu i ostali.

Smrću Gorana Paskaljevića “češka škola” je okrnjena.

– Goranova smrt je tužan početak kraja jedne tako vesele i često prepričavane priče – konstatuje Rajko Grlić u izjavi za Nova.rs povodom odlaska jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja.

Upoznali su se na početku te priče, dodaje on.

– Došao je u Prag kao golobradi mladić pun nade i veselja. Otišao je kao čovjek koji je manje više znao što hoće i kako do toga doći. Između te dvije točke odrastanja družili smo se gotovo svakodnevno. Bili bliski – kaže Rajko Grlić.

Goran Paskaljević preminuo je juče u 74. godini u Parizu, ostavivši iza sebe nezaboravne filmove, koji su poput dela ostalih praških đaka, upisani u mnoge evropske filmske antologije.

– Goran je zaista volio film i iznad svega uživao radeći ih. Ti filmovi ostaju kao znak pored puta kojim je prošao i on i ljudi o kojima je pričao – zaključuje Rajko Grlić.

Tagovi: Rajko Grlić, Goran Paskaljević, Lordan Zafranović, praška škola, Goran Marković
PROČITAJ I OVO
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE