GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grand Prix karlovačkog filmskog festivala osvojila španjolska Fikcija

Grand Prix karlovačkog filmskog festivala osvojila španjolska Fikcija
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2022 / 17:59
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - Grand Prix 27. Filmske revije mladeži i 15. Four River Film Festivala pripao je španjolskom filmu “Fikcija”, a nagradu publike i ujedno žutu zastavu za nenasilje osvojio je ukrajinsko- britanski film "Rat u Ukrajini".

Žiri u kojeg su činili norveška filmašica Martha Otte, dugogodišnja direktorica Međunarodnog filmskog festivala Tromsø (TIFF), glumac Frano Mašković te filmski redatelj Dario Lonjak najboljima su na Filmskoj reviji mladeži proglasili animirani film "Televiziran" FKVK iz Zaprešića, dokumentarac "Disident" UNIMEDIE iz Zagreba, u kategoriji igranih film “Do sutra” zagrebačkog kluba Blank_filmski inkubator, dok je u kategoriji slobodnog stila najboljim proglašen zagrebački film “Daj mi sunca sjaj" autorice Eve Magdić Govedarice.

Na Four River Film Festivalu pobijedili su: egipatski animirani film “Ari” iz Škole za animaciju 6 Bab Sharq, zatim dokumentarac “Disident” iz zagrebačke UNIMEDIE, međi igranima francuski film “Putem papira” iz škole École Internationale de Création Audiovisuelle et de Réalisation, a u kategoriji slobodnog stila američki film “Lenz” iz kluba All American High School Film.

Član selekcijskog povjerenstva revije i festivala Boško Picula je ovogodišnju filmsku manifestacija srednjoškolskog stvaralaštva ocijenio “velikim povratkom” nakon dva pandemijska izdanja.

“Stizali su nam i protekle dvije godine izvrsni radovi iz zemlje i svijeta, ali sada, uz dobre filmove i stručnu evaluaciju, imamo i onu festivalsku - od publike i osjećaj je potpuno drugačiji kada vidimo da filmovi koji su rađeni od mladih i uistinu dolaze do te publike", rekao je.

Picula, koji je pregledao sve od 1.364 pristigla filma, izvijestio je da su u njima prevladale teme u vršnjačkoj okolini, teme nasilja, percepcije sloboda i prava te dodao kako se pri tom ne smije zaboraviti da prava i slobode nisu na istim razinama u cijelom svijetu, te neki od filmova, u nekim sredinama u kojima nastaju, predstavljaju avangardu.

Osim toga, dodao je, tema filma "Rat u Ukrajini", koji je osvojio nagradu publike i nagradu “Žuta zastava” (za promicanje nenasilja) za isti film, pokazuje da mladi autori snimaju gotovo u trenutku ono što se događa oko njih, filmski to promišljaju i predstavljaju publici koja to gleda.

Tagovi: Four River Film Festival, Frano Matković, Boško Picula
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE