GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a

Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 22:09
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za postignuća u prošloj godini u galeriji Bačva.

Izložba "Komadi" autorice Hane Miletić - najbolja je izložba u 2022. U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti - oduševila je posebnim umjetničkim vokabularom, procesima tkanja pa je uvrštavaju uz bok Jagode Buić. Uz tekstil upliće druge medije i materijale - fotografiju, objekt, instalaciju i zvuk, a osim reciklaže ukazuje i na rijetke ili iščezle tekstilne industrije u Hrvatskoj.

Mladi umjetnik godine je Domagoj Rogina, koji posljednje desetljeće plijeni pažnju kritike i publike.

Za doprinos likovnoj umjetnosti: Miroslav Gašparović, koji obilježava 4 desetljeća kustoskog rada, i 20 godina kao ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, a znamo, istaknuo se kao likovni kritičar i muzealac iza kojih su deseci programa.

I ona najveća nagrada - za životno djelo, maločas je uručena Goranu Trbuljaku. Ovaj svestrani umjetnik, jedan je od pionira konceptualne umjetnosti i antislikarskih strujanja u Hrvatskoj, i šire.

Može se reći da je njegov primarni alat bio humor, ironija, autoironija - kojima je propitkivao uopće pojmove umjetnik i umjetnost. Njegov as u rukavu je i kamera - jer je kao filmski snimatelj peterostruki dobitnik pulske Zlatne arene, ali i Zlatnog Oktavijana za životno djelo, uz dvije za animirane filmove. Filmaš, fotograf, profesor na akademiji dramskih umjetnosti - stigao je iz Pule.

- Bavljenje umjetnošću na razne načine je način života. Ja sam još davno prepoznao da je to moj način života i moja ljubav. To se onda manifestiralo kroz kustoski rad, kritičaski rad, rekao je Goran Trbuljak.

- S obzirom da ja ne živim u Hrvatskoj i rijetko kad izlažem ovdje, jako mi puno znači da je izložba posjećena i priznata, a sad i nagrađena, kazala je Hana Miletić.

Tagovi: Goran Trbuljak, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hana Miletić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE