GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goran Marković: Mustafa je bio skroman velikan glume

Goran Marković: Mustafa je bio skroman velikan glume
NETIPIČAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 22:08
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Bio je povučen, skroman čovek, tako netipičan za profesiju kojom se bavio, kaže reditelj Goran Marković o glumcu Mustafi Nadareviću, sa kojim je snimio film "Već viđeno" i ostao prijatelj do kraja života.

Mustafa Nadarević preminuo je danas u 78. godini posle duge i teške bolesti. U Markovićevom filmu “Već viđeno” (1987), Nadarević je maestralno odigrao ulogu Mihaila, profesora klavira koji zbog ljubavi i trauma iz detinjstva počini pokolj i završi u duševnoj bolnici. Za mnoge je to i jedna od najupečatljivijih Nadarevićevih uloga na filmu.

– Sa Mustafom sam radio samo jednom a do kraja ostao u toplom prijateljstvu. Bio je to blag, mudar i neobično talentovan glumac koji ni u jednom trenutku nije sebe stavljao u prvi plan. Partner, projekat, ideja filma ili komada, to je njemu bilo važno. Bio je povučen, skroman čovek, tako netipičan za profesiju kojom se bavio. I kada mu se razbolela žena, i kada je on pao u postelju, to je sve bilo jako intimno i daleko od javnosti, pa i od prijatelja. Nosio se sa tim dostojanstveno i hrabro. Jer, to je bio takav čovek. Ne zna se šta je bilo lepše, da li njegova umetnost ili način na koji je proživeo svoju sudbinu – kaže Marković za Nova.rs.

Mustafa Nadarević odigrao je uloge u više od 70 filmova, igrao je u nebrojenim pozorišnim komadima, mnoge od njih je i režirao, a dobitnik je značajnih priznanja za svoj rad (četiri puta Zlatni lovorov vijenac, tri Zlatne arene u Puli, Sterijina nagrada, gran pri na filmskom festivalu u Moskvi…). Rođen u Banjaluci 1943. godine, detinjstvo je proveo u Zagrebu i Bosanskom Novom, a posle završene gimnazije u Rijeci diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a potom je postao član Drame Hrvatskog narodnog kazališta. Igrao je u predstavama širom nekadašnje Jugoslavije, a uporedo sa angažmanom u pozorištu, glumio je i u TV serijama i na filmu.

Nakon uloge u seriji “Nepokoreni grad” (1982), iste godine usledili su filmovi “Zločin u školi”,”Miris dunja” i “Kiklop”, potom “U raljama života”, “Zadarski memento”, “Mala pljačka vlaka”, “Horvatov izbor”, “Otac na službenom putu”, “Večernja zvona”, “Poslednji skretničar uzanog kolosijeka”, sve do glavne uloge u Markovićevom “Već viđeno” i “Glembajevima”, kada je za ulogu Leona Glembaja nagrađen Zlatnom arenom u Puli.

Usledile su uloge i u brojnim drugim filmovima, među kojima su i “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Đuka Begović”, Oskarom nagrađena “Ničija zemlja” (2001), “Nafaka”, “Kad svane dan” (2012)…

Tagovi: Goran Marković, Mustafa Nadarević, Već viđeno
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE