GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glumci u pismu premijeru upozoravaju na tešku situaciju samostalnih umjetnika

Glumci u pismu premijeru upozoravaju na tešku situaciju samostalnih umjetnika
PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 12:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glumci zagrebačkih kazališta i udruge u kulturi u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima Zdravku Mariću i Nini Obuljen Koržinek upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se zbog pandemije našli samostalni umjetnici na nezavisnoj sceni.

Pismo je potpisalo 165 glumaca i glumica, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo ih je 14 udruga u kulturi.

"U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi", stoji u pismu upućenom premijeru Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.

Potpisnici podsjećaju da su priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili pomoć samo za ožujak, travanj i svibanj i nakon toga više ništa te su prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.

"Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite", ističu potpisnici.

Pozdravljaju sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture i medija, no napominju da ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.

Situacija s epidemijom sve je ozbiljnija, a mogućnosti rada u kulturnom sektoru sve manje, a samim time smanjuje se i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe, upozoravaju potpisnici te ističu da "kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori".

Stoga mole da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.

Ocjenjuju da je odgovornost Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije.

"Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji", poručuju potpisnici.

Pismo su potpisali glumci i zaposlenici Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Kazališta Kerempuh, Kazališta Trešnja, Kazališta Gavella, Kazališta Komedija, Kazališta lutaka i kazališta Žar ptica.

Peticiju supotpisuju i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Društvo hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska udruga producenata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

Tagovi: samostalni umjetnici, glumci, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE