GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glazbeni izdavači: Ne donosite zakon koji će uništiti hrvatsku glazbenu industriju

Glazbeni izdavači: Ne donosite zakon koji će uništiti hrvatsku glazbenu industriju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki pozvale su saborske zastupnike da ne donose Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima jer će uništiti hrvatsku glazbenu industriju.

Na adresu zastupnika Hrvatskog sabora stigao je dopis kojim su im se obratile međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki, a u kojem stoji da bi konačan prijedlog tog zakona koji će se uskoro naći u drugom čitanju ozbiljno naštetio razvoju hrvatskog glazbenog tržišta i hrvatskim i europskim glazbenim izvođačima, priopćila je u subotu Hrvatska diskografska udruga i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava.

U dopisu se tvrdi i kako bi takav zakon onemogućio buduće investicije u glazbenu produkciju i izvođače, kao i inovacije u glazbenoj industriji. Prema njima, sporni članci zakona ne poštuju načelo ugovorne slobode i primjer su štetne intervencije u digitalno glazbeno tržište bez obzira što ne postoje dokazi o nefunkcioniranju tog tržišta.

"Ako se trenutni zakonski prijedlog usvoji, narušavaju se prihodi, rizik i održivost glazbene industrije, a također bi se naštetilo novim umjetnicima i vrijednostima hrvatske glazbe. Uvođenje bilo kojeg oblika obaveznog kolektivnog ostvarivanja prava izvođača izravno je kršenje EU Direktive o autorskom pravu i međunarodnih zakona o autorskim pravima te bi onemogućilo izvođače u izboru načina korištenja i licenciranja njihovih prava", izjavila je Helen Smith, izvršna direktorica IMPALE, Europske asocijacije nezavisnih glazbenih kompanija koja predstavlja preko pet tisuća tvrtki koje se bave tom djelatnošću.

“Trenutni zakonski prijedlog za provedbu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu spriječit će učinkovito funkcioniranje hrvatskog glazbenog tržišta te buduća ulaganja i inovacije u našoj industriji. Jučer su organizacije iz cijele glazbene industrije poslale zahtjev Hrvatskom saboru da hitno izmijeni ovaj prijedlog kako bi se osigurala budućnost hrvatskog glazbenog sektora.”, izjavila je Frances Moore, predsjednica organizacije IFPI, s preko osam tisuća članova u sedamdeset zemalja.

"Pismo koje su svjetske udruge i asocijacije glazbenih izdavača poslale zastupnicima Hrvatskog sabora jasno govori da nismo usamljeni u svojim tvrdnjama da je konačan prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je Vlada poslala u Sabor, ne samo protuustavan i protivan Direktivi EU, nego se i protivi izdavačkoj praksi u razvijenim zemljama tržišne ekonomije. Taj nas prijedlog vraća unatrag, umjesto da regulira fer tržišne odnose i onemogući monopole koje bi određene udruge imale u slučaju njegova donošenja", izjavila je Maja Vidmar Klarić u ime Hrvatske diskografske udruge.

Tagovi: Glazbeni izdavači, Helen Smith, Impale, hrvatska glazbena industrija
PROČITAJ I OVO
Audio zapis Johna Lennona prodan na aukciji za gotovo 50.000 eura
AUKCIJA
Audio zapis Johna Lennona prodan na aukciji za gotovo 50.000 eura
KOPENHAGEN - Audiokaseta sa snimkom na kojoj je John Lennon pjevao neobjavljene pjesme tijekom svog boravka u Danskoj 1970. godine, prodana je danas na aukciji u Kopenhagenu za točno 49.760 eura, objavila je aukcijska kuća Bruun Rasmussen.
Balašević dobija muzej u Novom Sadu
MUZEJ
Balašević dobija muzej u Novom Sadu
NOVI SAD - Novi muzej koji se planira Urbanističkim planom Univerzitetskog parka biće posvećen novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću, potvrdio je direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović, navodeći da će prostor u tom parku biti spomen-muzej.
Pjevač R. Kelly proglašen krivim za seksualna nedjela
KRIVICA
Pjevač R. Kelly proglašen krivim za seksualna nedjela
NEW YORK - Američka zvijezda R&B R. Kelly proglašen je u ponedjeljak krivim pred sudom u New Yorku za seriju seksualnih prijestupa, među kojima višegodišnje vođenje "sustava" seksualnog iskorištavanja mladih žena, među kojima i maloljetnica.
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
NAJAVE
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
ZAGREB - Želeći se što više približiti svojoj publici u vremenu nakon pandemije, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u ovoj sezoni najavljuje veći naglasak na programe izravnog susreta s publikom, a u sklopu novog projekta "Čitanje Krleže" otvorit će i vrata svoje dvorane za pokuse.
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NAGRADE
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NEW YORK - Predstava o AIDS-u "The Inheritance" i mjuzikl "Moulin Rouge!" osvojili su najveće počasti na dodjeli nagrada Tony u nedjelju na četverosatnoj svečanosti koja je promicala povratak kazališta uživo i pozivala na bolje mogućnosti za crnačke pisce i izvođače.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE