GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glava velike ribe Arsena Oremovića od 2. veljače u kinima diljem Hrvatske

Glava velike ribe Arsena Oremovića od 2. veljače u kinima diljem Hrvatske
DISTRIBUCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 08:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon međunarodne premijere na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu te uspješne festivalske turneje ovjenčane nagradama za glavnu mušku i žensku ulogu, dugometražni igrani prvijenac redatelja Arsena Oremovića Glava velike ribe, nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića, od 2. veljače 2023. dolazi pred domaću kinopubliku. Film je nastao pod okriljem produkcijske kuće Izazov 365.

Dugometražni igrani prvijenac Arsena Oremovića, Glava velike ribe, urbana je sociopolitička drama o tranziciji i poduzetništvu te bračnim prizorima na balkanski način, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu, nemoćnog da se odupre koruptivnom sistemu u kojem živi. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija koji, stisnut ustaljenom svakodnevicom i opčinjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu i njegovoj ženi u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu.

"Snimanje i rad s glumcima u mjeri u kojoj, kao redatelj primarno dokumentarnih filmova, dosad nisam radio, bilo je vrlo prirodno i tu doista nisam osjećao neki osobiti pomak u odnosu na svoje prijašnje radove. Štoviše, ovdje sam išao za sličnim dokumentarističkim osjećajem, a mogao sam potpuno kontrolirati stvari - pa je utoliko čak bilo i lakše. Suradnja s Lanom, Nikšom i Nevenom bila je izuzetno laka," rekao je redatelj Oremović.

Sjajan odabir glumačkog trolista koji svojim snažnim individualnostima nosi ovaj film – Nikše Butijera kao Andrije, Nevena Aljinovića-Tota kao Traktora te Lane Barić kao Vesne već je potvrđen Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu (Barić) i Zlatnim Orionom za glavnu mušku ulogu (Butijer) na festivalu glumca u Vinkovcima.

"Glumci su doista dali poseban reljef tim likovima od kojih svaki nosi svoju vrstu križa, a opet smo u svemu tome iskazali i nešto apsurdne komike koju je publika dosad jako dobro prepoznavala," ističe redatelj, koji potpisuje i scenarij.

Direktor fotografije je Marinko Marinkić, Tomislav Pavlic zaslužan je za montažu, oblikovatelj zvuka je Tihomir Vrbanec, a skladatelj Toni Starešinić. Uz njih, kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović, masku Snježana Gorup, scenografiju Dino Topolnjak, dok su za produkciju odgovorne Maja Vukić i Katarina Prpić iz produkcijske kuće Izazov 365. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i HRT-a.

Nakon zagrebačke premijere krajem siječnja, Sabmarine distribucija film donosi u nezavisna kina diljem Hrvatske te u multiplekse CineStar i Cineplexx od 2. veljače.

Tagovi: Glava velike ribe, Arsen Oremović, Nikša Butijer, Tomislav Pavlic, Lana Barić, Izazov 365
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE