GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu

Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu
STRIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodno priznati strip-autor Cyril Pedrosa boravit će od 19. do 26. svibnja u Zagrebu, gdje će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici, uključujući otvorenje izložbe originalnih tabli 'Zlatno doba' te druženje na festivalu stripa Crtani Romani Šou.

Cyril Pedrosa (1972.) cijenjeni je francuski strip-autor i pisac. Studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima 'Zvonar crkve Notre-Dame' i 'Herkul'. Nakon sastanka sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući 'Autobio', humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine, te 'Portugal', koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine.

Ove su mu knjige donijele brojna priznanja: Nagrada Le Point de la BD, Svjetska nagrada Bédélys, Nagrada knjižničara stripa, Nagrada publike na festivalu u Angoulêmeu. Nakon toga nastaju djela 'Les Équinoxes' (Ravnodnevnice, 2014.) i 'L’âge d’or' (Zlatno doba, 2018.), koje će jednoglasno pozdraviti čitatelji i kritičari.

Pedrosa će od 19. do 26. svibnja boraviti u Zagrebu kao prvi francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u Hrvatskoj u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog P.E.N. kluba.

Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici. Program boravka uključuje, u četvrtak 20. svibnja, susret s autorom u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u organizaciji hrvatskog P.E.N. centra, nakon čega će u prostorima Francuskog instituta autor sudjelovati u otvorenju i predstavljanju izložbe originalnih tabli svojeg stripa 'L’âge d’or' (Zlatno doba).

Izložba predstavlja izbor originalnih tabla drugog sveska epskog grafičkog romana 'Zlatno doba', koji su zajedno napisali Cyril Pedrosa i Roxanne Moreil. Ova utopijska i namjerno feministička politička basna u obliku srednjovjekovne priče govori o herojskoj sudbini pale princeze i priča o pustolovinama u kojoj se pokazuje sposobnost ljudi da izmisle zajedničku budućnost.

Za realizaciju ovih raskošnih crteža, Cyril Pedrosa crpio je inspiraciju iz srednjovjekovne umjetnosti, oltarnih slika, vitraja i iluminacija. Ovaj drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter.

Cjelovitu priču objavit će naklada Fibra na hrvatskom jeziku nakon 20. svibnja, uz potporu Francuskog instituta u okviru Programa pomoći izdavaštvu.

Pedrosa će za vrijeme svoje rezidencije u Zagrebu održati i radionicu crtanja namijenjenu svim razinama, uključujući početnike; masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, sudjelovat će u regionalnom seminaru edukacije za knjižničare iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Albanije na temu kulturne medijacije i razvoja publike u području stripa, a sa svojim će se čitateljima susresti i 22. svibnja u klubu The Beertija, u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou, kada će potpisivati knjige.

Izložba 'L’âge d’or' i rezidencija autora Cyrila Pedrose u Zagrebu dio su novog sporazuma bilateralne suradnje u području stripa koji su potpisale vlade Hrvatske i Francuske u veljači 2021. povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija RH, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea. Cilj programa je razvoj umjetničkih razmjena i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale.

Foto: Europe Comics

Tagovi: Cyril Pedrosa, strip, École des Gobelins, Crtani Romani Šou
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE