GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski i kineski prijevodi drama Mire Gavrana

Francuski i kineski prijevodi drama Mire Gavrana
KNJIŽEVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 11:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Istaknuti hrvatski književnik Miro Gavran bilježi dva nova inozemna uspjeha, francuski prijevod drame "Svaki tvoj rođendan", pisane posebno za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, te kineski prijevod popularnog komada "Lutka".

Miro Gavran najizvođeniji je i najprevođeniji hrvatski dramatičar s do sada održanih više od 350 kazališnih premijera u 40 zemalja svijeta, koje je vidjelo više od četiri milijuna gledatelja. Korpusu njegovih inozemnih uspjeha sada su pridodani i novi prijevodi njegovih drama "Svaki tvoj rođendan" te "Lutka u Francuskoj, odnosno, Kini.

Dramu "Svaki tvoj rođendan" u prijevodu na francuski Nicolasa Raljevića objavila je izdavačka kuća Prozor Edition iz Pariza. Tekst premijerno izveden u prosincu 2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, prošle je godine objavljen na češkom i španjolskom jeziku, a preveden je još i na engleski te ruski. Za tu dramu Gavran je 2019. dobio Nagradu Marul za najbolji dramski tekst na Festivalu Marulićevi dani u Splitu.

Njegova popularna drama "Lutka", praizvedena 2012. u New Yorku nakon čega je imala devetnaest kazališnih premijera na četiri kontinenta, prevedena je na kineski te je uvrštena u antologiju suvremene istočno-europske drame "Metamorfoze". Popratni tekst napisala je sveučilišna profesorica Sanja Nikčević.

Izdavač je China Theatre Press iz Hong Konga, a antologičarka ugledna bugarska teatrologinja Kalina Stefanova koja već godinama živi u Kini. U antologiju je uvršteno jedanaest dramatičara, a među njima i Slavomir Mrožek iz Poljske, Hristo Bojčev iz Bugarske, Dušan Kovačević iz Srbije, Oldrich Danek iz Češke, Istvan Orkeny iz Mađarske i Gianina Carbunariu iz Rumunjske.

Gavran je do sada imao pet kazališnih premijera u Parizu, te mu je tamo objavljeno sedam knjiga. Na kineskom je do sad objavljen njegov roman "Kako smo lomili noge".

Tagovi: Miro Gavran
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE