GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski glumac Vincent Lindon predsjednik žirija 75. Filmskog festivala u Cannesu

Francuski glumac Vincent Lindon predsjednik žirija 75. Filmskog festivala u Cannesu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 13:03
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski glumac Vincent Lindon bit će predsjednik žirija ovogodišnjega 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja, objavili su organizatori na svojim internetskim stranicama.

Glumac će u toj ulozi naslijediti američkog redatelja Spikea Leeja, prošlogodišnjeg predsjednika žirija, koji je dodijelio Zlatnu palmu filmu 'Titane' francuske redateljice Julije Ducournau, u kojemu glumi i Lindon.

"Iznimna mi je čast i vrlo sam ponosan što mi je, usred brojnih događanja kroz koja prolazimo u svijetu, povjerena sjajna i teška zadaća predsjednika žirija Festivala u Cannesu", rekao je Lindon.

Ove se godine za Zlatnu palmu natječe 21 film u konkurenciji, a među njima su i filmska ostvarenja Kanađanina Davida Cronenberga i Rusa Kirilla Serebrenikova.

Na festivalu će se svojim filmovima predstaviti samo tri redateljice: Francuskinja Claire Denis filmom 'Stars at Noon', još jedna Francuskinja Valeria Bruni Tedeschi filmom 'Les Amandiers' i Amerikanka Kelly Reichardt filmom 'Showing Up'.

U žiriju je, uz francuskog glumca pet muškaraca i četiri žene, među njima britansko-američka glumica Rebeca Hall, indijska glumica Deepika Padukone, švedska glumica Noomi Rapace, talijanska glumica i redateljica Jasmine Trinca, iranski redatelj Asghar Farhadi, francuski redatelj Ladj Ly, američki redatelj i pisac Jeff Nichols i norveški redatelj Joachim Trier.

Isabelle Huppert je bila posljednja francuska filmska zvijezda koja je 2009. predsjedala žirijem prestižnoga filmskog festivala.

U njegovoj povijesti slavnim francuskim ličnostima ta je uloga često povjeravana u obljetničkim godinama.

Predsjednik žirija 40. Festivala u Cannesu godine 1987. bio je Yves Montand, predsjednik žirija 45. izdanja Festivala 1993. bio je Gerard Depardieu, a Isabelle Adjani je 1997. predsjedala žirijem 50. Festivala.

Tagovi: Vincent Lindon, Noomi Rapace, Filmski festival u Cannesu, Spike Lee, Claire Denis, Gerard Depardieu, Rebeca Hall, Deepika Padukone
PROČITAJ I OVO
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
Preminuo Roberto Cavalli
IN MEMORIAM
Preminuo Roberto Cavalli
MILANO - Slavni talijanski modni dizajner Roberto Cavalli preminuo je danas u 83. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE