GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuske knjižare bore se za opstanak

Francuske knjižare bore se za opstanak
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Kvartovske knjižare u Francuskoj preživjele su prvo televiziju, a kasnije i pojavu internetskih trgovina. No ni približno ih ništa nije ugrozilo kao dvomjesečno zatvaranje zbog pandemije i mnogima je zbog toga ugrožen opstanak.

Francuske knjižare, zatvorene 17. ožujka, počele su s radom prošli tjedan jer vlada pokušava naći ravnotežu između potrebe da oživi ekonomiju i rizika da se pandemija ponovo razbukta.

U knjižari ICI u pariškome drugom arondismanu nošenje maske je obvezno, a dezinficijensi za ruke nalaze ispred ulaza i na nekoliko mjesta u knjižari kako bi posjetitelji mogli uzeti i prolistati svaku knjigu čiji ih naslov zainteresira.

"Ljudi paze da ne diraju previše knjige. Mi im kažemo da mogu, ali da svaki put moraju upotrijebiti dezinficijens", rekla je suvlasnica knjižare Anne-Laure Vial.

Knjižara je zatražila dva manja kredita kako bi prebrodila krizno razdoblje. Nitko od njezinih 12 zaposlenika nije dobio otkaz. Francuska je raj za bibliofile. Naravno, postoje lanci velikih knjižara, ali one male i neovisne posebnost su pariških četvrti.

U njima se vreva i užurbanost pariškog glavnog grada pretvaraju u spokojno i polagano pregledavanje knjiga.

Zaštita kulture

Francuska ljubomorno čuva svoj kulturni život i institucije. Francuski pojam 'l’exception culturelle' znači više od kulturne posebnosti - ukazuje na uvjerenje da nacionalna kultura mora biti zaštićena od silnica slobodnog tržišta.

Subvencije, kvote i porezne olakšice uvedene su da bi poticale francusku glazbu, film i književnost. Kako bi se zaštitili pisci, Francuska ima i zakon koji knjižarama zabranjuje rušenje cijena

"Problemi nastaju kad nemamo dovoljno posla da pokrijemo troškove", kaže zabrinuta Vial. "Moramo izdržati nekoliko mjeseci, to se neće skoro promijeniti".

Vlada je svjesna problema. "Imaju male marže, malu dobit, pa bi mogli imati problema pri vraćanju zajmova", rekao je ministar kulture Bruno Le Maire prošli tjedan tijekom posjeta jednoj knjižari.

"Mogli bismo imati niz bankrotiranih knjižara, a otvaranjem smo upravo to htjeli izbjeći", kazao je.

U međuvremenu, šestogodišnji Marcel di Nicola pregledava niz stripova među 60.000 ICI-jevih naslova. Karantena je, kaže njegova majka Florence, bila rijetka prilika da se dječak fokusira na čitanje.

Tagovi: Francuske knjižare, Anne-Laure Vial, koronakriza, koronavirus u Francuskoj, Bruno Le Maire
PROČITAJ I OVO
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
DOKUMENTI
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
ZAGREB - "Strahovito je tužno biti prisiljen na opravdavanje, a nedjelo ne postoji. Postoji samo očaj, muka i užas. Preda mnom više ne stoje nikakve odluke koje moram donijeti. Sve su odlučili drugi."
Dekanica o seksualnom skandalu na Akademiji: Šokirali su me opisi djela
SKANDALI
Dekanica o seksualnom skandalu na Akademiji: Šokirali su me opisi djela
ZAGREB - Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu pripremit će u ponedjeljak dokumentaciju vezanu uz prijave za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje te ju nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova predati DORH-u, rekla je u petak dekanica Franka Perković.
Šerbedžija: Mira Furlan je voljela svijet, ali se i plašila svijeta, bila je ranjiva
OPROŠTAJ
Šerbedžija: Mira Furlan je voljela svijet, ali se i plašila svijeta, bila je ranjiva
ZAGREB - "Doživjela je nepravedno mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista iz zemlje u kojoj je rođena i živjela. I sve izdržala."
Korona po treći put odgodila film o Jamesu Bondu
ODGODA
Korona po treći put odgodila film o Jamesu Bondu

LONDON - Novi nastavak filma o britanskom agentu Jamesu Bondu odložen je treći put zbog pandemije koronavirusa.

Arhiv HRT-a: Audiovizualni materijali do 1990. otvaraju se široj javnosti
ARHIV
Arhiv HRT-a: Audiovizualni materijali do 1990. otvaraju se široj javnosti
ZAGREB - Audiovizualni materijali nastali do 1990. u Arhivu HRT-a su kulturno dobro, a prihvaćenjem novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima to neprocjenjivo gradivo, blokirano zbog neriješenih autorskih prava, napokon bi postalo dostupno široj javnosti, ističu predlagatelji zakona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE