GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska književna nagrada posmrtno Predragu Matvejeviću

Francuska književna nagrada posmrtno Predragu Matvejeviću
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Hrvatskom piscu Predragu Matvejeviću u ponedjeljak je posmrtno dodijeljena francuska književna nagrada Jean d'Ormesson za knjigu "Mediteranski brevijar", objavio je AFP.

Nagrada Jean d'Ormesson smatra se jednom od najoriginalnijih francuskih književnih nagrada, a pri donošenju odluke o laureatu za dvanaest članova žirija nije bitno "ni razdoblje, ni jezik, ni žanr" djela, prenosi AFP.

"Između erudicije i imaginacije, 'Mediteranski brevijar' Predraga Matvejevića, oduševio bi Jeana d'Ormessona. Knjiga poput neočekivanog putovanja čitatelju nudi snove o prošlosti, osjetilima, mogućoj sreći, pokazujući nam da Mediteran nije samo pitanje geografije. Zaklonjen suncobranom punim rupa, skitnica bi ga uvijek doživljavao jednostavno 'veličanstvenim'", istaknuo je žiri u obrazloženju nagrade.

Knjiga je prvi put na francuskome objavljena 1992. u prijevodu Évaine Le Calvé-Ivicevic i s predgovorom talijanskoga pisca Claudija Magrisa.

"Mediteranski brevijar", koji je Magris smatrao "genijalnom, neočekivanom i fascinantnom knjigom, vrlo inteligentnom i bogatom poezijom", navodi AFP, poput suvremene Odiseje pripovijeda o četiri tisuće godina bogatoj povijesti.

Nagradu Jean d'Ormesson ustanovila je 2018. godine njegova kći Héloïse, predsjednica žirija je njegova udovica Françoise, a članovi su Dominique Bona, Marie-Sarah Carcassonne, Gilles Cohen-Solal, Teresa Cremisi, Marc Fumaroli, Dany Laferrière, Héloise d’Ormesson, Erik Orsenna, Malcy Ozannat, Jean-Marie Rouart i François Sureau.

Jean d'Ormesson (1925.-2017.) bio je francuski pisac, novinar i filozof, a od 1973. bio je član Francuske akademije.

Prošle godine Nagradu Jean d'Ormesson dobio je britanski književnik Julian Barnes za roman "The Only Story", a prije dvije godine posmrtno je dodijeljena haićanskom književniku Jacquesu Stephenu Alexisu, komunistu, za kojega se pretpostavlja da ga je u travnju 1961., u dobi od 38 godina, ubio režim diktatora Françoisa Duvaliera.

Uz Matvejevićev "Mediteranski brevijar", ove su godine u uži izbor ušla djela Rachel Carson, Arthura Lochmanna, Nastassje Martin i Oliviera Rolina.

Predrag Matvejević rodio se u Mostaru 7. listopada 1932., a umro 2. veljače 2017. u Zagrebu. Njegov otac Vsevolod Matvejevič, rođen je u ukrajinskom gradu Odesi, a majka Angelina (rođena Pavić) bila je Hrvatica iz Bosne i Hercegovine.

Nakon studija romanistike u Sarajevu i Zagrebu, Matvejević je u Parizu 1967. doktorirao komparativnu književnost i estetiku. Francusku književnost predavao je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1959-1991), odakle se 1991. godine preselio najprije u Francusku, gdje je do 1994. predavao na Sorboni, a potom je od 1994. bio redovni profesor na rimskom sveučilištu La Sapienza.

"Mediteranski brevijar" jedno je od njegovih najpoznatijih djela, prevedeno na 23 jezika. Samo u Italiji knjiga je prodana u više od 300 tisuća primjeraka.

Matvejević je dobio niz nagrada, među ostalima, Godišnju nagrada Vladimir Nazor 1975., nagradu "Malaparte" dobio je 1991. za najbolju stranu knjigu, a dvije godine poslije u Parizu je dobio nagradu za Najbolju knjigu na stranom jeziku u kategoriji eseja.

Tagovi: Predrag Matvejević, Mediteranski brevijar, Claudi Magris
PROČITAJ I OVO
Hollywood: Scenaristi i studiji napokon postigli načelni dogovor
DOGOVOR
Hollywood: Scenaristi i studiji napokon postigli načelni dogovor
KIS ANGELES - U Hollywoodu su nakon 146 dana štrajka scenaristi i studiji u nedjelju uspjeli postići načelni dogovor koji bi mogao dovesti do prekida jednog od najvećih štrajkova u filmskoj industriji. Iako su scenaristi prekinuli štrajk, pričekat će da se sporazum ratificira prije nego što se vrate na posao, prenosi Indiewire.
Sophia Loren se teško povrijedila prilikom pada u kupaonici
NEZGODA
Sophia Loren se teško povrijedila prilikom pada u kupaonici
RIM - Sophia Loren, legendarna holivudska glumica koja je nedavno proslavila svoj 89. rođendan, doživjela je nezgodu u svom domu.
Preminuo Jagoš Marković
IN MEMORIAM
Preminuo Jagoš Marković
BEOGRAD - Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, potvrđeno je iz Narodnog pozorišta.
Jura Stublić & Film 7. listopada u Tvornici
KONCERTI
Jura Stublić & Film 7. listopada u Tvornici
ZAGREB - Tradicionalan jesenski koncertni susret Jure Stublića sa zagrebačkom publikom ovom prilikom će biti uveličan za proslavu godišnjice njihovog kultnog izdanja.
Američki pisci tuže umjetnu inteligenciju zbog kršenja autorskih prava
ZANIMLJIVO
Američki pisci tuže umjetnu inteligenciju zbog kršenja autorskih prava
NEW YORK - Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se temelji na umjetnoj inteligenciji na njihovom radu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE