GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fotografski festival Organ Vida od 29. lipnja u zagrebačkom MSU

Fotografski festival Organ Vida od 29. lipnja u zagrebačkom MSU
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2022 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovogodišnji, 12. Međunarodni festival Organ Vida otvara se 29. lipnja u u zagrebačkom MSU-u, s glavnom izložbom "No Tears Left to Cry" i samostalnom izložbom nagrađivane umjetnice Vivian Sassen.

Festival u fokus ove godine stavlja društvene dimenzije osjećanja te prezentira umjetničke radove koji se bave prevladavajućim negativnim osjećajima poput tjeskobe ili apatije, ali i radovima koji predstavljaju afektivne alternative, istražuju ili zamišljaju drugačije afektivne dimenzije utopije, distopije, imaginacije i fantazije, najavljeno je.

Na glavnoj izložbi predstavljaju se radovi u finalu koje je putem javnog poziva odabrao stručni žiri - Agnieszka Roguski, kustosica i spisateljica iz Berlina, Antonio Cataldo, kustos i pisac iz Osla, Ivana Meštrov, kustosica iz Zagreba, Jen Kratochvil, kustos i kritičar iz Praga i Beča, i Lovro Japundžić, kustos iz Zagreba.

Nizozemska umjetnica Vivian Sassen će se predstaviti serijom fotografija i kolaža "Venus & Mercury" nastalom iz bogatih arhiva francuskog dvorca Versailles, rezultat šestomjesečnog istraživanja kojeg je ondje provodila. Upotrijebila je artefakte, arhitekturu, fragmente skulptura pa čak i privatne korespondencije Marie-Antoinette kako bi stvorila novi rad koji aludira na neispričane priče Versaillesa, pritom radeći s grupom mladih žena koje su odrasle u blizini palače.

Autorica radi podjednako u svijetu mode i likovne umjetnosti, a poznata je po korištenju geometrijskih oblika i jarkih boja, apstraktnom, gotovo nadrealnom prikazu ljudskog tijela te kombiniranju dokumentarne i inscenirane fotografije. Veliki dio radova napravila je diljem Afrike, gdje je živjela od djetinjstva. "Ti radovi zanemaruju tradicionalne granice žanrova i bave se problematičnom vezom između fotografije, imperijalizma i kolonijalizma", dodaje se.

Pored izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti koje će biti otvorene do 28. kolovoza, festival u Galeriji Miroslav Kraljević donosi samostalnu izložbu umjetnika Thomasa Cap De Villea "Interlope" od 30. lipnja do 15. srpnja, te grupnu izložbu u Galeriji Nova s Julie Favreau, Margaret Haines, Katarzynom Perlak i Fette Sans, od 1. do 16. srpnja.

Festival nastavlja dugogodišnju suradnju s Fotobook festivalom Kassel te u GMK prezentira uži izbor fotoknjiga Nagrade Kassel Dummy.

Tagovi: Fotografski festival Organ Vida, Ivana Meštrov, Muzej suvremene umjetnosti, Agnieszka Roguski, Vivian Sassen
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE