GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Floričić investira u Muzej suvremene umjetnosti u Puli

Floričić investira u Muzej suvremene umjetnosti u Puli
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 17:09
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Ako sve bude po planu, Pula bi u naredne tri godine mogla dobiti Muzej suvremene i moderne umjetnosti koji bi s vremenom prerastao u respektabilan svjetski centar kulture i umjetnosti po uzoru na renomirani francuski Pompidou! Bilo bi to mjesto susreta, svjetskih izložbi i gostovanja, ali i prostor u kojem bi bila izlagala svjetska i domaća umjetnička elita.

Ambiciozni su ovo planovi poznatog pulskog poduzetnika i investitora Kristijana Floričića koji je otkupio i posljednju parcelu na lokaciji nekadašnjih Istrinih skladišta iznad Arene. Nakon što je dio parcela putem natječaja otkupio od Ministarstva državne imovine, ovih je dana od Grada Pule kupio i zadnjih 70 kvadrata građevinskog zemljišta, po cijeni od 124.832 kuna.

- Sada je sve to jedna objedinjena cjelina koja se prostire na ukupno 1.355 četvornih metara, pojašnjava Floričić za Glas Istre.

U izgradnju novog muzejskog kompleksa, na izuzetno atraktivnoj lokaciji nadomak amfiteatra, planira uložiti 100 milijuna kuna. Priznaje da je ova ideja već duže vrijeme tinjala, a sad je stiglo vrijeme da i javno otkrije neke detalje. Napominje da ima podršku struke, osobito ljudi iz Arheološkog muzeja Istre, a s projektom su upoznate i lokalne vlasti.

S obzirom da je Floričić javnosti poznat kao čovjek koji dolazi iz poslovne branše, a burzovna izvješća i dionice ima u malom prstu, pitamo ga otkud odjednom ulaganje u kulturu i projekt koji u svijetu ozbiljnog biznisa ne donosi značajniju zaradu. Zašto je novac odlučio uložiti baš u muzej u Puli?

- Zato jer je to jedino ispravno. Ušao sam u sve ovo jer mislim da je takva ideja dugoročno najkvalitetnija za ovaj grad. Moj fokus su dionice, burza, tu mi dobro ide, ali dio zarade definitivno morate vratiti lokalnoj zajednici. Najlakše bi bilo na toj lokaciji srušiti postojeće objekte i sagraditi parkiralište, postaviti štandove, nešto svakako isplativije, ali to mi nije u interesu.

Ako promišljamo o ovom gradu i želimo doprinijeti nekakvom kvalitetnom razvoju, onda na stvari oko sebe trebamo gledati malo drugačije, pa čak i riskirati. Radili smo razne analize što Puli nedostaje i što bi trebalo eventualno napraviti i nekako se logično nametnula ova ideja. Sebe ne mogu nazvati kolekcionarom ili nekakvim zagriženim ljubiteljem umjetnosti. Ulažem u projekte za koje smatram da su dobri i kvalitetni, a ono što me ovdje gura naprijed, jest doprinos društvenoj zajednici i dodatno brendiranje Pule kao grada kulture i umjetnosti.

Mislim da je to itekako izvedivo i da će jednog dana kad muzej krene s radom, od njega koristi imati svi koji ovdje žive, ali i šire. To mi je jedini cilj, kaže Floričić.

Otkriva da bi kroz 15-ak dana trebala krenuti prva arheološka istraživanja. Nakon toga planira se izrada idejnog rješenja i izvedbenog projekta.

- Već sada smo u kontaktu s nekim najpoznatijim svjetskim imenima iz svijeta arhitekture i umjetnosti koji su prepoznali ovu investiciju kao nešto jako vrijedno i dugoročno isplativo za Pulu. Nadam se da ću uspjeti u namjeri da Pula postane grad koji će se moći pohvaliti gostujućim zbirkama i postavama iz renomiranih svjetskih galerija i muzeja, veli Floričić, ne otkivajući imena koja planira dovesti.

Tagovi: Kristijan Floričić, Muzej suvremene umjetnosti
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE