GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filmske poslastice na festivalu Beldocs

Filmske poslastice na festivalu Beldocs
DOKUMENTARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2020 / 22:01
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Dokumentarni filmovi koji govore o najcenjenijim filmskim stvaraocima prošlog i ovog veka i dela koja svedoče o značaju sedme umetnosti, naći će se na programu 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs", koji je planiran od 3. do 10. septembra.

Na repertoaru će biti, kako najavljuju organizatori, šest “bisera svetske kinematografije”, koji predstavljaju “prave poslastice za sve filmofile”: “Forman protiv Formana” (Forman Vs. Forman), “Fatalna Nomi” (You Don’t Nomi), “Duh Pitera Selersa” (The Ghost of Peter Sellers), “Sakavem” (Sacavem), “Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” (Des cowboys et des indiens: le cinéma de Patar et Aubier) i “Panika u selu: Vašar poljoprivrede” (Panique au Village: La Foire Agricole).

“Forman protiv Formana” Jakuba Hejne i Helene Trestikove, slika život i delo češko-američkog autora Miloša Formana, pružajući kolaž retkih privatnih i zvaničnih arhivskih i autobiografskih uspomena, koje je pripovedao rediteljev sin Petr Forman. Reditelj klasika “Gori, moja gospođice”, “Let iznad kukavičijeg gnezda”, “Kosa” i “Amadeus” predstavljen je kao harizmatički avanturista sa ogromnom hrabrošću da preispituje sebe.

“Fatalna Nomi” je analiza značaja filma “Showgirls” Pola Verhovena iz 1995. godine. Dokumentarni film Džefrija Mekhejla istražuje mesto i značaj Verhovenovog hita u kulturi s kraja 20. veka, otvarajući debate na teme kvaliteta filma, umetničke namere reditelja i poruka o polu i rodu.

“Duh Pitera Selersa” Pitera Medaka otkriva zašto je jedan od najvećih komičara svih vremena odustao od gusarske komedije koju je 1973. snimao za “Columbia Pictures” (Kolumbia Pikčrs).

Četiri i po decenije nakon katastrofalnog iskustva, analizirajući rad čuvenog glumca i sećajući se svog (ne)pristajanja na kompromise, Medak zaceljuje svoje rane iz vremena produkcije filma koji je čuveni holivudski studio otpisao i odlučio da ga nikada ne pusti u bioskope.

“Sacavem” je svojevrsno putovanje kroz filmove protugalskog reditelja Pedra Coste, fokusirano na njegov rad na delima “Casa de Lava”, “Ossos”, “Colossal Youth” i “Horse Money”, tokom kog se stiče uvid u vizuelni i zvučni pejzaž estetike autora koji duboko kinematički oseća i zamišlja, ističe tim “Beldoksa”.

“Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” pruža uvid u zbivanja iza kulisa za Oskara nominovanih, legendarnnih animatora Vensana Patara i Stefana Obijea, odgovornih za filmove poput “Ernest & Celestine” i serijala “Panika u selu”. Tom prilikom, uz projekciju filma Fabrica du Velca o ovim vrsnim autorima, biće prikazan i najnoviji urnebesni nastavak njihovog uspešnog serijala “Panika u selu: Vašar poljoprivrede”.

Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” zbog pandemije koronavirusa odložen je pa umesto u maju, biće održan od 3. do 10. septembra.

Organizatori još uvek razmatraju da li će festival biti održan onaljn ili u fizičkom prostoru.

Tagovi: Beldocs, dokumentarni film
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE