GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filmovi Vizija leptira i Dani suše u službenoj selekciji 75. Cannesa

Filmovi Vizija leptira i Dani suše u službenoj selekciji 75. Cannesa
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 15:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvije dugometražne hrvatske koprodukcije, "Vizija leptira" ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija i "Dani Suše" turskog redatelja Emina Alpera, imat će svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa 75. Filmskog festivala u Cannesu Izvjestan pogled.

Hrvatska koproducentica oba filma je Anita Juka, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar, koji je podržao oba filma.

"Selekcija jednog našeg filma u Cannesu ogroman je uspjeh ne samo za našu produkciju, nego i za hrvatski film općenito", ocijenila je Juka.

"Vizija leptira" surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film, u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić.

U filmu "Dani suše" turskog redatelja i scenarista Emina Alpera riječ je o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću Balkaya, koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine. Od hrvatske ekipe na filmu su, uz koproducenticu Anitu Juka te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.

Program Izvjestan pogled (Un Certain Regard) dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta.

Hrvatska produkcija se u sklopu Izvjesnog pogleda dosad predstavljala samo jednom, kada je "Zvizdan" Dalibora Matanića 2015. godine osvojio nagradu žirija programa (Prix du Jury).

Filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove se godine održava od 17. do 28. svibnja.

Tagovi: Filmovi Vizija leptira, Dani suše, Emin alper, daria Lorenci Flatz, Edvin Liverić, Maksym Nakonechnyi, Anita Juka, Filmski festival u Cannesu
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE