GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film

Film
DISTRIBUCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2020 / 18:09
Autor: kreće u španjolsku kino-distribuciju
ZAGREB - "Chris the Swiss", dokumentarno-animirani dugometražni film redateljice i scenaristice Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, krenuo je u distribuciju u više od 70 španjolskih kina, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.
Okosnica filma, kojemu je hrvatski koproducent Nukleus film, smrt je mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, s kojim je redateljica bila u rodu, a koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Najprije je izvještavao o Domovinskom ratu, no pronađen je mrtav s odorom skupine međunarodnih plaćenika. Okolnosti njegove smrti ostale su nerazjašnjene, pa je autorica, koja mu se divila još kao dijete, odlučila istražiti pozadinu njegove smrti, kombinirajući dokumentarne i animirane sekvence.

Svjetsku premijeru film je imao 2018. na Filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu programa 'Tjedan kritike' i od tada je prikazan i nagrađivan na festivalima diljem svijeta, u Annecyju, Karlovym Varyma, Locarnu, Sarajevu, Melbourneu, Strasbourgu, Berlinu, Trstu, Barceloni.

U Stuttgartu mu je dodijeljena Njemačka nagrada za dokumentarni film, a iste je godine ovjenčan i Švicarskom filmskom nagradom u tri kategorije: najbolji dokumentarni film, najbolja glazba (Marcel Vaid) i najbolja montaža (Stefan Kälin).

Film je i prije prvog prikazivanja izazvao kontroverze - pojedine braniteljske udruge tvrdile su da film omalovažava Domovinski rat i da ne bi trebao biti financiran državnim sredstvima.

Redateljica je u povodu zagrebačke premijere 2018. izjavila da su je iznenadili ti napadi jer su krenuli tri godine ranije dok ni ona sama još nije znala kako će film izgledati na kraju, no kako to ionako nije film o određenoj istini, već o onome što rat radi ljudima, o smrtnosti, traumatskim iskustvima.

Tagovi: Chris the Swiss, Christian Würtenberg, Anja Kofmel
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE