GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film Quo Vadis, Aida nagrađen i na festivalu u Luksemburgu

Film Quo Vadis, Aida nagrađen i na festivalu u Luksemburgu
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2021 / 20:27
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nagrađen je na 11 Luxembourg Film Festivalu.

Film je dobio glavnu nagradu, kao i nagradu kritičara.

Festival se održava u hibridnom obliku zbog pandemije. Filmovi su se prikazivali u kinima, ali i putem interneta, za publiku koja zbog epidemioloških mjera nije mogla prisustovati projekcijama.

Flm „Quo vadis, Aida?“, bosanskohercegovači kandidat za ovogodišnjeg Oscara, početkom sedmice nominiran je i za najbolji film van engleskog govornog područja za BAFTA nagradu, koju dodjeljuje Britanska filmska akademija.

Sedamdeset i četvrta dodjela BAFTA nagrada bit će održana u nedelju 11. aprila.

Film je nagrađen i na filmskom festivalu London Film Week u decembru 2020. godine s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film o ovoj temi. Inspirisan istinitim događajima, film govori o UN-ovoj provoditeljici Aidi, bosanskoj muslimanki iz Srebrenice, koja supruga i dva sina pokušava izbaviti iz bespomoćne mase ljudi koji su se pred naletom srpske vojske u julu 1995. godine pokušali spasiti u UN-ovu zaštićenu zonu u Potočarima.

Ipak, dok ona ostaje u bazi, njenog supruga i sinove UN predaje srpskim vojnicima, koji ih poslije strijeljaju. U istom genocidu ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Godinama poslije Aida se vraća u rodnu Srebrenicu, gdje kao učiteljica nastavlja učiti djecu vojnika odgovornih za ubistva njene porodica i sugrađana.

Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

Film je ušao u drugi krug izbora za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 25. aprila, a uživo će se prenositi na ABC-u i u više od 225 zemalja širom svijeta.

Tagovi: Quo Vadis, Aida, Jasmila Žbanić, Jasna Đuričić, Srebrenica
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE