GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film Mare kreće u distribuciju po hrvatskim kinima

Film Mare kreće u distribuciju po hrvatskim kinima
KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 11:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko-švicarski film "Mare" redateljice Andree Štake 2. i 3. listopada počinje putovati po domaćim kinima, počevši od premijera u Konavlima i Dubrovniku.

Slijede premijere u Zadru i Zagrebu (11. i 13. listopada), a od 14. listopada bit će dostupan publici u kinima diljem Hrvatske.

Film Mare svoj je festivalski put započeo na Berlinalu, a tijekom ljeta prikazan je i nagrađen na sarajevskom filmskom festivalu, a potom otvorio i filmski festival u Puli.

U Sarajevu je ovjenčan sa dva priznanja: nagradom CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje, čime je ona postala prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu.

Film prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić, za koju je redateljica napisala ulogu) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

"Mare" je treći dugometražni film te hrvatsko-švicarske redateljice (Gospođica, Cure – život druge). Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala.

Kako stoji u najavi HAVC-a, inspiraciju za film autorica je pronašla unutar podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

Štaka kaže kako je "Mare" osoban film. "Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš, čuju li te oni, voli li te vlastiti muž, je li tvoj život uistinu tvoj", rekla je Štaka.

U filmu glume još Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Direktor fotografije je Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinje Sara Giancane i Valentina Vujović te majstorica maske Sabine Fluckinger.

Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.

Tagovi: film Mare, Andrea Štaka, Marija Škaričić, Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE