GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Film Mare Andree Štake otvara Pulski filmski festival

Film Mare Andree Štake otvara Pulski filmski festival
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 10:26
Autor: SEEbiz / H
PULA - Premijernim prikazivanjem pred domaćom publikom hrvatsko-švicarski film "Mare" redateljice Andree Štake, predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem, otvorit će 18. srpnja 67. izdanje Pulskog filmskog festivala.

Treći dugometražni film autorice koja potpisuje i višestruko nagrađivani film "Gospođica" te "Cure – Život druge" svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu uz sjajan prijem publike i struke.

Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

Štaka kaže kako je "Mare" osoban film, a u njemu progovarao fazi života koju osobno poznaje: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. "Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?", dodala je.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala, a inspiraciju za film redateljica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji.

Štaka opisuje Konavle kao posebno mjesto, na kojemu se osjeća slobodno, mjesto odakle potječe, dijelom poput kakvog westerna: sirovo, prekrasno, divlje i krhko. "Predivno i istovremeno klaustrofobično mjesto, rubno. Idealno za Mare. Ona prepoznaje ograničenja vlastite uloge kao majke, probija ih i prelazi granicu", rekla je.

Osim Marije Škaričić i Gorana Navojca, u filmu glume Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.

Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE

Tagovi: Andrea Štaka, Pula Film Festival, Marija Škaričioć, Mirjana Karanaović, Zdenko Jelčić, Konavle, Dubrovnik, Ivana Roščić
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE