GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Festival Ljubljana: Mjesto gdje i ovoga ljeta san postaje stvarnost

Festival Ljubljana: Mjesto gdje i ovoga ljeta san postaje stvarnost
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 22:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svom 69. izdanju, Festival Ljubljana od 1. srpnja do 8. rujna, bit će i ove godine mjesto gdje san postaje stvarnost koju će doživjeti ljubitelji klasične i moderne klasične glazbe, istaknuto je u srijedu na predstavljanju toga festivala u predvorju Male dvorane Lisinski.

Riječi o "snu koji postaje stvarnost" koje je na početku konferencije za medije izrekao ravnatelj Koncertne dvorane "Varoslav Lisinski" Dražen Siriščević potvrdu su dobile u programu Festivala Ljubljana, koji je predstavio direktor toga festivala Darko Brlek.

Iako je Brlek govorio samo o nekim dijelovima programa i umjetnicima koji će nastupiti, to je bilo dovoljno da Siriščević ocijeni kako "će se u Ljubljani samo u jednom ljetu dogoditi program za koji su Zagrebu bile potrebne godine". Odnosno, dodao je Siriščević, "naš zapadni susjed je svemirski brod koji plovi pod sigurnom kapetanskom Brlekovom rukom".

Službeni program počet će 1. srpnja, a završiti 8. rujna, a u tom razdoblju bit će 100-tinjak događanja na više lokacija, od kojih je središnja lokacija Kongresni trg, rekao je Brlek.

Najavio je da će Festival svečano otvoriti Orkestar Marijinskoga teatra iz Sankt Peterburga pod ravnanjem maestra Valerija Gergijeva koji će izvesti simfonijsku pjesmu "Bela krajina" legende slovenske klasične glazbe Marjana Kozine, a bit će izvedena i tragična "Fantastična simfonija" Hectora Berlioza.

"Ako pogledate program, vidljivo je da iza njega stoji ozbiljan rad", rekao je Brlek koji se nada da će program moći pratiti i mnogi gledatelji iz Hrvatske. Objasnio je da će se cijeli program održati u skladu sa svim epidemiološkim preporukama, a očekuje da će i situacija s covid krizom biti još bolja pa će i granične procedure biti brže. S tim u vezi, Brlek je izrazio i nadu da će Hrvatska što prije ući u schengenski prostor.

Program će biti žanrovski raznovrstan - vrhunske operne, baletne i kazališne izvedbe, mjuzikli, komorni i simfonijski koncerti, a pratit će ga i međunarodna likovna radionica, majstorski tečajevi, radionice za djecu i mlade i još mnogo toga.

Program je vrijedan četiri milijuna eura, sufinancirao ga je s 13-postotnim udjelom Grad Ljubljana, a njegov počasni pokrovitelj je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Na taj podatak osvrnuo se i Dražen Sirišević koji je rekao da je takva potpora kada je riječ o Zagrebu tek daleka željena budućnost. Uz napomenu kako ne želi kvariti ozračje optimzma koje donosi ljubljanski festival, podsjetio je da još nije ni počela obnova Dvorane Vatroslava Lisinskoga koja je teško stadala u dva prošlogodišnja potresa.

Kratki Brlekov pregled bogata programa pokazao je da će publika doista moći čuti vrhununske svjeske glazbene umjetnike.

Tako će, primjerice, već 2. srpnja na Kongresnom trgu nastupiti mezzosopranistica Elīna Garanča s koncertnim programom Bizetove "Carmen" uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenije pod ravnanjem britanskoga dirigneta Karla Marka Chichona.

Pod dirigentskim štapićem talijanskoga filmskog skladatelja, pijanista i dirigenta Nicole Piovanija Simfonijski orkestar Furlanije - Julijske krajine izvest će 7. srpnja skladbu koju je Piovani napisao u povodu ovogodišnje 700. obljetnice smrti velikoga renesansnog pjesnika Dantea Alighierija, te glazbu iz filma "Život je lijep" Roberta Benignija koju je također napisao Piovani.

Ruska sopranistica Ana Netrebko i Jusif Ejvazov, proslavljeni tenor Plácido Domingo, Sonja Jončeva, tenor Jonas Kaufmann, pijanist Arkadij Volodos, tenor Jose Cura s gostima, Kraljevski orkestar Concertgebouw pod ravnanjem britanskoga dirigenta Daniela Haringa, samo su neka od uglednih imena s popisa ovogodišnjega Festivala Ljubljana

Nastupit će i Simfonijski orkestar radija ORF iz Beča, Filharmonijski orkestar Baltičkoga mora, Moskovski komorni orkestar Musica Viva, Zbor bečkih dječaka, kao i legendarna pijanistička zvijezda Martha Argerich s Orkestrom Slovenske filharmonije pod ravnanjem Charlesa Dutoita.

Na programu su i brodvejski spektakl Chicago, mjuzikl Lolita, balet Peer Gynt svjetski poznatoga koreografa Edwarda Cluga.

Program će 8. rujna na Kongresnom trgu zaključiti simfonijski orkestar radija ORF iz Beča premijerama skladbi poznatih suvremenih skladatelja i simfonijskom suitom "Šeherezada" Nikolaja Rimski-Korsakova.

Direktor Darko Brlek posebice je zahvalio Draženu Siriščeviću i Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na pomoći oko predstavljanja programa.

Iako ove godine na festivalu neće biti puno hrvatskih umjetnika, Brlek je poručio kako je "uvjeren da će u idućim godinama, ako ne već i iduće, opet sa zadovoljstvom ugostiti najbolje umjetnike iz Hrvatske, a nadaju se i velikim ansamblima iz Hrvatske.“

Tagovi: Festival Ljubljana, Ana Netrebko, Jusif Ejvazov, KD Vatroslav Lisinski, Dražen Siriščević, Darko Brlek, Zoran Janković
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE