GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evropa za nas ima štrik najbolja predstava Gumbekovih dana

Evropa za nas ima štrik najbolja predstava Gumbekovih dana
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 19:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstava "Evropa za nas ima štrik" Miroslava Krleže i Zlatka Viteza u produkciji Glumačke družine Histrion, proglašena je najboljom predstavom XIV. Gumbekovih dana, koji su završili u subotu navečer u Histrionskom domu dodjelom nagrada i priznanja.

Zlatku Vitezu pripala je i nagrada za najbolju mušku ulogu, a Magdaleni Živaljić Tadić nagrada za najbolju žensku ulogu za uloge Victorije i Amy u predstavi "Osijek cabaret" Veronike Hardy u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjeka za kazališnu umjetnost u režiji Jasmina Novljakovića.

Festival kabareta posvećen glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku počeo je 14. svibnja, a izvedeno je ukupno jedanaest predstava iz Zagreba, Pule, Osijeka, Šibenika, Varaždina i Splita

Ocjenjivački sud XIV. Gumbekovih dana u kojemu su bili predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa Mira Muhoberac, likovna umjetnica i scenografkinja Marta Crnobrnja i predstavnik publike Branko Babac izrazio je "veliko zadovoljstvo što su se unatoč teškim egzistencijalnim, pandemijskim okolnostima Gumbekovi dani u Histrionskom domu uspjeli održati u punom opsegu i što su publici omogućili radostan susret s iznimnim kazališnim ostvarenjima koja čuvaju dugu tradiciju hrvatske kabaretne kazališne scene i kabaretskoga izraza".

Izvedene predstave, istaknuo je ocjenjivački sud, svjedoče o snažnom životu, gotovo preporodu kabaretskog izraza danas u Hrvatskoj i o različitim estetskim i izvođačkim kodovima kabaretskoga izraza.

"Evropa za nas ima štrik", ističe ocjenjivački sud u obrazloženju, fascinantna je, začudna predstava arhetipske snage, za dugo pamćenje.

U njoj Zlatko Vitez, kao dramaturg, mudro spaja Krležine "Balade Petrice Kerempuha" i druge, uglavnom prozne Krležine tekstove u "jedinstven galgenkabaret snažne političke satire, valovitom strukturom postižući vibrantan dramaturški niz". Kao redatelj "precizno donosi cijeli luk odnosa Europe prema Hrvatskoj, znalački baždareći predstavu u ritmu, tempu i ugođaju velike, impozantne kazališne i egzistencijalne, histrionske balade", a kao scenograf uobličuje portrete Miroslava Krleže i ugođaj zagrebačkoga, vrhunskoga urbanoga kabareta velike tradicije.

Kao glumac "u virtuoznom glumačkom, pjevačkom spoju te sviranjem violine i tamburice precizno dijalogizira s glasovirom u izvrsnoj izvedbi Zvonka Presečkoga", navodi žiri ističući da "rijetko u suvremenom kazalištu možemo vidjeti tako izvrsnu ulogu"

Ovom predstavom, zaključuje žiri, "Zlatko Vitez doseže vrhunac glumačke umjetnosti i vrhunac bavljenja Krležom, Hrvatskom i Europom".

Magalena Živaljić Tadić u predstavi "Osjek cabaret" ostvarila je dvije potpuno različite uloge, u kojima glumačkom vještinom, znanjem i šarmom privlači jednako svoje partnere i partnerice na suigru koliko i publiku u svijet radosti, sreće i veselja, ističe ocjenjivački sud.

Posebnim priznanjem za nadahnutu izvedbu i intrigantan spoj tradicije giullara i suvremenoga kabaretskog izraza nagrađen je glumac Valter Roša "za suptilnu, poetsku, glumački preciznu, energičnu, umjetničku izvedbu" utemeljenu na izvrsnom poznavanju zbirke satiričnih monologa nobelovca Darija Foa, u monodramskoj predstavi "Mistero Buffo" Istarskoga narodnog kazališta iz Pule, u režiji Aleksandra Bačića.

Posebno priznanje za prinos kabaretskom izrazu dodijeljeno je Teatru Exit i Kazalištu Ulysses za predstavu "Cabaret – Koncert za žlice i gitaru" Nikole Nedića i Marija Joveva u režiji Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Mladi izvođači, ujedno i autori predstave, ističe se u obrazloženju, "stvaraju urnebesnu, duhovitu, prštavu predstavu" koja "lucidno stvara preplet silnica kabaretskoga i koncertnoga izraza te stand up komike u fokusima na žlicama beznađa i političkih uboda te nježnosti i melankolije žičanih instrumenata, ljudskoga glasa, glume i pjevanja".

Posebnim priznanjem ocjenjivački sud nagradio je i Gradsko kazalište iz Virovitice za sveukupan dojam u predstavi "Mikeški korona kabare" autora i redatelja Draška Zidara. Predstava je, navodi ocjenjivački sud, "vrhunski izraz inteligentnog i hrabrog pučkog kazališta kabaretnih silnica".

Za izniman doprinos razvoju kabareta nagrađen je profesor glazbe Zvonko Presečki koji s Glumačkom družinom Histrion surađuje od 2007. godine.

"Profesor Zvonko Presečki svojim je skladbama, scenskom glazbom i velikim pijanističkim angažmanom na sceni u nizu predstava i s nizom umjetnika, a ponajviše sa Zlatkom Vitezom, stvorio prepoznatljiv, točan, precizan glazbeni izraz kojim je snažno i dugotrajno oblikovao hrvatsku, posebno histrionsku i kabaretsku scenu", istaknuo je u obrazloženju ocjenjivački sud.

Nagrade su dobitnicima uručile scenografkinja i kći Mladena Crnobrnje Gumbeka, Marta Crnobrnja, glumica Anamarija Percaić i ravnateljica Centra za kulturu Histrionski dom Elizabeta Vrbančić, a nakon dodjele publika je mogla ponovno pogledati nagrađenu predstavu "Evropa za nas ima štrik".

Tagovi: Evropa za nas ima štrik, Jasmin Novljaković, Magdalena Živaljić Tadić, Gumbekovi dani, Zlatko Vitez, Rade Šerbedžija, Lenka Udovički
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE