GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski parlament: Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast

Europski parlament: Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 20:06
Autor: SEEbiz / H
STRASBOURG - Zaštita i promicanje kulturne baštine ključni su faktori za jačanje gospodarstva, istaknuto je u Izvješću o "ostvarivanju političkog učinka Europske godine kulturne baštine" koje su europarlamentarci usvojili u srijedu.

Zastupnici su u raspravi održanoj na plenarnoj sjednici parlamenta ovog tjedna i u usvojenom izvješću istaknuli da kulturni turizam ima veliku ulogu u generiranju radnih mjesta te da na taj način pomaže u savladavanju krize i ekonomskom oporavku.

Dace Melbarde iz kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, naglasila je da izvješće ukazuje na “pozitivan utjecaj kulture na otvaranje novih mogućnosti zapošljavanja”, a socijaldemokrat Victor Negrescu (S&D) naglasio je da je potrebno osigurati dodatna sredstva za očuvanje kulturne baštine jer je ona “izniman izvor ekonomske snage”.

Sabine Verheyen iz Europske pučke stranke smatra kulturu važnim ekonomskim resursom budući da “izbor destinacije godišnjeg odmora i putovanja, mnogima ovisi o bogatstvu kulturne ponude”.

Predstavnica Komisije Mariya Gabriel u raspravi sa zastupnicima upozorila je i da je, radi učinkovite zaštite spomenika, znamenitosti i kulturnih dobara, osim sprječavanju vandalizma i nezakonite trgovine umjetninama, nužno posvetiti se i borbi protiv klimatskih promjena.

“Europskim zelenim planom osmišljavamo inovativne tehnike za zaštitu kulturne baštine od klimatskih promjena”, kazala je Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Prema mišljenju većine zastupnika, Europska godina kulturne baštine bila je vrlo uspješna u promicanju socijalne kohezije, digitalizacije, obrazovanja i turizma. Realizacija projekta će se zbog toga nastaviti, a Europska unija će dodatno financirati i podupirati kulturni sektor.

Europarlamentarci su krajem prošle godine podržali izvješće hrvatske zastupnice Željane Zovko (HDZ/EPP) o produljenju statusa europskih prijestolnica kulture za razdoblje 2020.-2023. Sukladno odluci, Rijeka kao prijestolnica kulture 2020. može do kraja travnja 2021. nadoknaditi kulturne aktivnosti odgođene zbog pandemije koronavirusa.

“Program Europskih prijestolnica kulture slavi raznolikost europske kulture. Promoviramo tradicije i kulturnu baštinu i nudimo pozornicu za lokalne kreativne projekte”, naglasila je tom prilikom Zovko.

Tagovi: Europski parlament, ulaganje u kulturnu baštinu
PROČITAJ I OVO
Springsteenu kazna od 540 dolara jer je pio tekilu u nacionalnom parku
KAZNA
Springsteenu kazna od 540 dolara jer je pio tekilu u nacionalnom parku
NEW YORK - Legendarni roker Bruce Springsteen kažnjen je s 540 dolara nakon što se izjasnio krivim za konzumiranje alkohola u nacionalnom parku gdje je to zabranjeno, presudio je u srijedu savezni sudac
Dubravka Stojanović: Dara iz Jasenovca je banalan falsifikat istorije
FALSIFIKAT
Dubravka Stojanović: Dara iz Jasenovca je banalan falsifikat istorije
BEOGRAD - "Osim jedne žene i male grupe Roma film ne prikazuje da su, pored Srba, u Jasenovcu masovno ubijeni Jevreji, Romi i Hrvati antifašisti. Time je film na tragu propagandnih partizanskih filmova koji su kao žrtve prikazivali samo partizanske borce, a ne i civile."
U prodaji luksuzno vinilno reizdanje prvog albuma Haustora
NOVI VAL
U prodaji luksuzno vinilno reizdanje prvog albuma Haustora
ZAGREB - Croatia Records nastavlja s proslavom 40 godina novog vala te predstavlja i četvrto luksuzno vinilno reizdanje koje su ljubitelji novog vala dugo iščekivali.
Dragoljub Đuričić u bolnici zbog koronavirusa
PROBLEMI
Dragoljub Đuričić u bolnici zbog koronavirusa
BEOGRAD - Muzičar Dragoljub Đuričić zaražen je koronavirusom i nalazi se na intenzivnoj nezi u bonici "Dragiša Mišović" u Beogradu.
George Clooney priznao da u lockdownu pere posuđe i veš
ŠALJIVO
George Clooney priznao da u lockdownu pere posuđe i veš
NEW YORK - Planetarno popularna glumačka zvijezda, George Clooney za novi broj časopisa W Magazine otkrio je što radi kad je kod kuće s djecom zbog pandemije koronavirusa, piše CNN.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE