GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski filmovi dominiraju lipanjskim kino premijerama (VIDEO)

Europski filmovi dominiraju lipanjskim kino premijerama (VIDEO)
U KINIMA U LIPNJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2020 / 17:26
Autor: Damir Demonja
ZAGREB - Nakon dva i pol mjeseca od posljednjih kino projekcija u Hrvatskoj, polako počinje oživljavati kino-prikazivačka djelatnost.

Među prvim kinima koja su započela s radom ona su neovisna i ljetne pozornice, koja osim repriznih filmova na svojim programima imaju i premijerne europske filmove. Te nove filmove predstavljamo u tradicionalnoj rubrici „U kinima u lipnju“ s nadom da će se ubrzo otvoriti i multipleksi „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i Cineplexx (www.cineplexx.hr), a izbor filmova povećati.

SINONIMI (SYNONYMES)

Francuska, Izrael, Njemačka, 2019.

Redatelj: Nadav Lapid

Glumci: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte

Žanr: komedija, drama

Trajanje: 123 minute

Producentske tvrtke/Distributer: SBS Distribution/Discovery Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.kinolorber.com/film/synonyms

U Parizu stvari ne krenu baš najbolje za Yoava (Tom Mercier). On pokuca na vrata stana koji je prazan i u njemu odluči otići pod tuš, ali mu za to vrijeme ukradu stvari. Ipak, ovaj mladi Izraelac došao je u grad s velikim očekivanjima. Odlučan je u namjeri da se što brže odrekne svoje nacionalnosti. Za njega je biti Izraelcem poput tumora koji treba biti odstranjen kirurškim zahvatom, a postati Francuzom značilo bi njegovo spasenje. Kako bi izbrisao svoje podrijetlo, Yoav najprije krene s jezikom: od sada nadalje neće progovoriti ni riječ hebrejskog. Rječnik francuskog jezika postaje njegov stalni suputnik. Nužni posjet izraelskoj ambasadi samo ga dodatno iritira; on smatra da su njegovi sunarodnjaci postali prava davež. Ali test naturalizacije također ima svojih mana. U isto vrijeme mladi francuski par s kojim se sprijatelji ima neobične ideje kako mu pomoći.

Rođen u Tel Avivu 1975. godine, redatelj i scenarist Nadav Lapid studirao je filozofiju na tamošnjem sveučilištu. Nakon vojnog roka, preselio se u Pariz prije nego se vratio u Izrael gdje je diplomirao filmsku i televizijsku školu Sam Spiegel u Jeruzalemu. Njegov kratki igrani film „Cesta“ 2005. godine prikazan je na Filmskom festivalu u Berlinu u sekciji „Panorama“. Na Filmskom festivalu u Locarnu njegov redateljski prvijenac „Policajac“ osvojio je posebnu nagradu žirija, a s filmom „Odgajateljica“ iz 2014. godine nastupa u Cannesu. Godine 2015. kratki film „Zašto?“ prikazan je u sklopu Berlinalea.

VJERAN ČOVJEK (L'HOMME FIDELE)

Francuska, 2018.

Redatelj: Louis Garrel

Glumci: Louis Garrel, Laetitia Casta, Lily-Rose Depp

Žanr: komedija, drama, romansa

Trajanje: 75 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Ad Vitam Distribution/Discovery Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.kinolorber.com/film/a-faithful-man

Marianne (Laetitia Casta) ostavlja Abela (Louis Garrel) kako bi bila s Paulom, njegovim najboljim prijateljem i ocem njezinog nerođenog djeteta. Osam godina kasnije, Paul umire. Abel i Marianne ponovno završavaju zajedno što pobuđuje ljubomoru kod Marianneinog sina Josepha i Ève (Lily-Rose Depp), Paulove sestre, koja potajno voli Abela još iz djetinjstva. Film „Vjeran čovjek“ prikazan je na brojnim svjetskim festivalima, a u San Sebastianu osvojio je nagradu za najbolji scenarij.

Louis Garrel razvio je intenzivnu glumačku karijeru u filmovima kao što su „Sanjari“ redatelja Bernarda Bertoluccija, „Obični ljubavnici“ redatelja Philippea Garrela (njegovog oca), „The Beautiful Person“ redatelja Christophea Honoréa i „Le redoutable“ u kojem je glumio Jeana-Luca Godarda. Kao redatelj proslavio se kratkim igranim filmovima „Mes copains“ (2008), „Little Tailor“ (2010) i „La règle de trois“ (2011). Njegov prvi dugometražni film „Dva prijatelja“ iz 2015. godine premijerno je prikazan u Cannesu.

ZVIŽDAČI (FLUIERĂTORII/THE WHISTLERS)

Rumunjska, Francuska, Njemačka, Švedska, 2019.

Redatelj: Corneliu Porumboiu

Glumci: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar

Žanr: komedija, kriminalistički

Trajanje: 97 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Ro Image/Discovery Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.thewhistlersfilm.com/

Izabran u Službenu konkurenciju Filmskog festivala u Cannesu 2019. godine, novi film rumunjskog redatelja Corneliua Porumboiua kriminalistička je noir drama s neočekivanim crnohumornim obratom. Nije sve kako izgleda za Cristija (Vlad Ivanov), policijskog inspektora u Bukureštu koji, čini se, radi simultano za obje strane zakona. Ljepotica Gilda (Catrinel Marlon) nagovara ga na pljačku s visokim ulozima, a oboje moraju biti spremni na izazove koje donose iznenadne situacije, izdaja i obmana. Međutim, tajni jezik zviždača sa španjolskog otoka La Gomera mogao bi biti točno ono što im treba da uspješno izvedu pljačku.

Corneliu Porumboiu rođen je 1975. godine u Vaslui. Studirao je film na sveučilištu u Bukureštu i diplomirao 2003. godine. Svoj prvi kratki igrani film, „Grafiti“, snimio je 2000. godine. Njegov redateljski prvijenac dugometražnog filma je „12:08 Istočno od Bukurešta“ u kojem je na prilično humorističan način prikazao rumunjsku revoluciju 1989. godine. Film je osvojio nagradu u Cannesu 2006. godine, a Porumboiu je nastavio suptilno kombinirati svoju kinematografsku formu s disekcijom rumunjskog društva u filmu „Policijski, pridjev“ s kojim 2009. godine osvaja nagradu žirija i nagradu FIPRESCI u Cannesu.

Filmski festival u Cannesu 2019 – Službena konkurencija

ZLATNA RUKAVICA (DER GOLDENE HANDSCHUH/THE GOLDEN GLOVE)

Njemačka, Francuska, 2019.

Redatelj: Fatih Akin

Glumci: Jonas Dassler, Margarethe Tiesel, Katja Studt, Martina Eitner-Acheampong

Žanr: kriminalistički, drama, horor

Trajanje: 115 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Bombero International/Discovery Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://strandreleasing.com/films/the-golden-glove/

Okrug St. Pauli u Hamburgu tijekom 70-ih područje je noćnog života i njegovih žitelja: alkoholičara i prostitutki, ovisnika o kocki i drugih usamljenih duša. Jedan od njih je i Fritz Honka (Jonas Dassler), malen čovjek s debelim naočalama i neprivlačnim licem. Kao radnik bez zanata, on učestalo upoznaje usamljene starije žene odane alkoholu u lokalnom kafiću naziva „Zlatna rukavica“. Nitko ne primjećuje da te žene on brutalno prebije i zadavi u svom stanu u potkrovlju, a nakon toga ih izreže i ostatke razbaca iza zida tog potkrovlja. Uz pomoć osvježivača zraka kojega koristi po cijeloj zgradi kako bi prikrio smrad raspadajućih tijela, Fritz za neugodne mirise optužuje susjednu obitelj grčkog podrijetla. Temeljen na istinitoj priči o serijskom ubojici Fritzu Honki i na kriminalističkom romanu iz 2016. godine autora Heinza Strunka, redatelj Fatih Akin kreirao je portret društveno onesposobljenog, nasilnog kriminalca vođenog mizoginijom, seksualnom pohlepom i sentimentalnošću.

Rođen u Hamburgu u Njemačkoj 1973. godine, Fatih Akin studirao je na dramskoj akademiji u Hamburgu. Nakon što je snimio nekoliko kratkih, dokumentarnih i igranih filmova, godine 2004. osvaja nagradu „Zlatni medvjed“ na Filmskom festivalu u Berlinu filmom „Glavom kroz zid“ koji ga je proslavio kao jednog od najupečatljivijih europskih redatelja. Njegov sljedeći međunarodni hit, „Na drugoj strani“, osvaja nagradu za Najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Cannesu kao i nagrade Europske filmske akademije. Uz vlastitu produkcijsku kompaniju „Corazón International“, on također i producira djela drugih redatelja. Njegov posljednji film, „Iz ništavila“ između ostalih nagrada osvojio je i „Zlatni globus“ za Najbolji strani film, a pobijedio je i na 11. Vukovar film festivalu.

Filmski festival u Berlinu 2019 – Službena konkurencija

SIBYL (SIBYL)

Francuska, Belgija 2019.

Redateljica: Justine Triet

Glumci: Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Laure Calamy

Žanr: drama

Trajanje: 100 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: MK2 Films/Discovery Film & Video Distribution

Psihoterapeutkinja Sibyl (Virginie Efira) odluči se vratiti svojoj prvoj velikoj ljubavi: pisanju. Međutim, njezina najnovija pacijentica Margot Vasilis (Adèle Exarchopoulos), izmučena glumica u usponu, pokazuje se pravim izvorom inspiracije kojega se ne smije propustiti. Fascinirana gotovo do točke opsesije, Sibyl sve više postaje dijelom Margotinog turbulentnog života i uskoro ponovno proživljava teške uspomene koje ju dovode licem u lice s vlastitom prošlosti. Film „Sibyl“ je 2019. godine prikazan u Službenoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu.

Justine Triet diplomirala je na pariškoj nacionalnoj školi dramskih umjetnosti. Od tada je režirala nekoliko kratkih igranih filmova koji se, uglavnom, bave tematikom pojedinaca koji su dio grupe: film „Sur Place“ snimljen je tijekom studentskih protesta 2006. godine, „Solférino“ je sniman za vrijeme francuskih predsjedničkih izbora 2007. godine, a „Two Ships“ iz 2012. godine prikazuje šokantan život u gradu i donio joj je mnoge festivalske nagrade. Njezin prvi dugometražni film „Age of Panic“, iz 2013. godine, vješta je mješavina dokumentarnog filma i fikcije, a mnogi kritičari proglasili su ga jednim od najboljih filmova modernog novog vala francuskih filmaša.



Tagovi: kino premijere, Nadav Lapid, Justine Triet, Fatih Akin, Corneliu Porumboiu, francuski film, Louis Garrel, Laetitia Casta, Lily-Rose Depp, Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar,
PROČITAJ I OVO
Još mjesec dana do jubilarnog izdanja Zagreb Doxa
FESTIVALI
Još mjesec dana do jubilarnog izdanja Zagreb Doxa
ZAGREB - ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. godine filmom Bijeli dijamant velikog Wernera Herzoga.
Preminuo skladatelj Igor Savin
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Igor Savin
ZAGREB - U 78. godini života preminuo je klavirist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin.
Berlinska techno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine
PRIZNANJA
Berlinska techno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine
BERLIN - Njemačko ministarstvo kulture i vijeće UNESCO-a dodali su berlinsku techno scenu na popis nematerijalne kulturne baštine zemlje i to kao priznanje za doprinos te scene kulturnom identitetu grada.
Nick Cave & The Bad Seeds stižu u Arenu Zagreb
KONCERTI
Nick Cave & The Bad Seeds stižu u Arenu Zagreb
ZAGREB - Nick Cave & The Bad Seeds najavljuju svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji i Europi od 2017. s 27. nastupa u 17 zemalja ove jeseni.
Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije
PRIZNANJA
Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije
BERLIN - Njemačka glumica Hanna Schygulla, najpoznatija po svojoj opsežnoj suradnji s pokojnim njemačkim redateljem Rainerom Wernerom Fassbinderom, dobit će nagradu za životno djelo Njemačke filmske akademije na dodjeli Njemačkih filmskih nagrada u svibnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE